Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Bílý čaj pro zdraví i krásu

1. 11. 2014

Patří k nejkvalitnějším čajům na trhu. Zatím není tak populární a rozšířený jako čaj černý a zelený, i když množstvím zdraví prospěšných látek je převyšuje. Bílý čaj si získává své příznivce nejen lahodnou chutí, ale i vysokým obsahem antioxidantů.

Bílý čaj je u nás v podstatě novinka, která si pomalu, ale jistě razí cestu do českých domácností. Je hojně oceňovaný jak lékaři, tak samotnými konzumenty. Ti první vyzdvihují jeho příznivý vliv na naše zdraví, ti druzí pak jedinečnou, jemnou, lehce nasládlou chuť. O jeho výjimečnosti ledacos napovídá i fakt, že v zemi původu, Číně, byl často označován jako nápoj císařů.

Jak se dělá bílý čaj

Z botanického hlediska se jedná o ještě nerozvinuté pupeny a mladé lístky rostliny Camellia sinensis neboli kamélie čínské, které se sklízejí na přelomu března a dubna. Sklizeň probíhá ručně – stroje by nedokázaly rozpoznat staré lístky od mladých a nerozvinuté pupeny od rozvinutých. Ruční sklizeň je zároveň vysvětlením, proč je kvalita bílého čaje tak vysoká a proč na trhu patří k dražším druhům čaje. Sklizené pupeny jsou na vzduchu sušeny tři hodiny a poté na 14 hodin umístěny do teploty 25 °C. Suší se i listy.

Na rozdíl od zeleného čaje neprochází bílý čaj procedurami zavadnutí, pražení a rolování. Proto si čajové lístky zachovávají vlastnosti čerstvých listů čajovníku. Nejoblíbenějšími odrůdami bílého čaje jsou Yin Zhen („stříbrná jehla“) a Bai Mu Dan („bílá pivoňka“).

Málo kofeinu, hodně antioxidantů

Je až neuvěřitelné, kolik zdraví prospěšných látek se skrývá v tomto nápoji. Z těch nejdůležitějších jsou to například polyfenoly, antioxidanty, thiamin, vitaminy C a E.

Bílý čaj působí příznivě na vysoký krevní tlak, zmenšuje riziko infarktu, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu. Oproti černému a zelenému čaji obsahuje nižší množství kofeinu. Výzkumy naznačují, že konzumace nejméně tří šálků bílého čaje denně může být spojena s mírným snížením rizika infarktu myokardu.

Bílý čaj je také zdrojem fluoru. To dokazuje i britská studie provedená na vzorku šesti tisíc čtrnáctiletých dětí. Zjistilo se, že děti, které pily bílý čaj, měly méně zubních kazů. Další příznivý účinek na ústní dutinu má bílý čaj i díky katechinům, které pomáhají snižovat výskyt paradentózy a zubního kamene. Bílému čaji se připisuje i schopnost ničit tukové buňky v těle a omezovat tvorbu vrásek. Proto se také hojně používá v kosmetickém průmyslu.

Abychom si pochutnali

Při přípravě je ideální dodržet dávkování zhruba 10 gramů čaje na litr vody. Na rozdíl od ostatních čajů se ten bílý zalévá vodou ohřátou na pouhých 65 až 75 °C. Louhování trvá asi pět minut.

Vzhledem k vyšší ceně není u bílého čaje neobvyklé ani druhé až čtvrté louhování už použitých čajových lístků. Druhé by mělo trvat asi osm minut, třetí a čtvrté kolem 15 minut. Některé méně kvalitní bílé čaje po opakovaném louhování zhořknou, ty opravdu kvalitní si zachovají svou chuť. Čaj je nejvhodnější připravovat v porcelánovém šálku s pokličkou nebo v čajníku. Tradice velí konzumovat bílý čaj bez přísad, to znamená bez cukru, mléka nebo medu, aby o to více vynikla jeho znamenitá chuť.

Autor: Ivana Dachary vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS