Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Brusinky poslouží vašemu zdraví

1. 12. 2014

Malé, ale velice chutné a zdravé – takové jsou brusinky, které v sobě skrývají celou plejádu vitaminů, stopových prvků, antioxidantů a dalších látek prospěšných pro lidský organismus.

Drobné plody keře s názvem brusnice brusinka, který je u nás chráněnou rostlinou, mají typickou sladkokyselou lehce natrpklou chuť. Nejčastěji se používají pro přípravu džusů a džemů, ale také jako přísada do zeleninových či ovocných salátů a oblibě se těší i jejich sušená forma, kterou je možné nalézt třeba v mnohých čajových směsích.

Americká medicína

Evropané brusinky poznali u domorodých Američanů, kteří je využívali nejen k ochucování jídel, ale také v léčitelství. Prokázány jsou jejich antibakteriální účinky a vysoký obsah vitaminů A, E, C, draslíku, železa, vápníku a antioxidantů. Pomocí uvedených prospěšných vlastností zabraňují zánětům, zpomalují stárnutí, jsou skvělé v prevenci při chřipkovém období a významným asistentem v boji s nachlazením.

Posilují také imunitní systém a odbourávají nebezpečné volné radikály, které v těle vznikají. Ideální jsou i pro podporu mužské potence a plodnosti a vzhledem k vysokému obsahu vlákniny dokonce zvyšují hladinu tzv. hodného cholesterolu v krvi. Podle některých zdrojů navíc při laboratorních testech dokázaly zpomalit růst rakovinného bujení jater a prsu.

Pro zdravé močení

Nejznámějším pozitivním účinkem brusinek na lidský organismus je působení na močové cesty, ledviny a močový měchýř. Ne nadarmo hlavně ženy, které těmito potížemi trpí častěji, sahají po brusinkovém čaji či sušených plodech, a to ať už preventivně nebo při prvních příznacích. Červené bobulky totiž obsahují proantokyanid, který bakteriím zabrání ve způsobení infekce. Zachytí je totiž sám na sebe, a nedovolí tak jejich usazení na sliznice.

S tímto účinkem však proantokyanid začíná už v ústech, kde díky snižování množství bakterií nedochází k vytváření zubního plaku, který je hlavní příčinou kazů a zánětů dásní. Stejně pokračuje také v trávicím ústrojí, v němž snižuje riziko vzniku vředů a rakovinných onemocnění. 

Jen se nepředávkovat

Známé pořekadlo, že všeho moc škodí, platí i u brusinek. Příliš vysoké množství může způsobit trávicí potíže. Zvláštní pozor by si pak měli dát lidé, kteří užívají léky na ředění krve, spekuluje se totiž o možnosti, že by mohly být narušeny jejich účinky. Stejně tak není nadměrné užívání brusinek dobré pro pacienty s onemocněním ledvin, obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která pro ně není vhodná.

Pro prevenci a posilování imunity zcela postačí jedna až dvě skleničky brusinkového džusu denně nebo zhruba 30 gramů sušených či čerstvých plodů. Případně je možné zvolit komerčně vyrobené preparáty dostupné v lékárnách, které obsahují brusinkové výtažky.

Autor: Jana Maláková vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS