Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Dieta v krabičce

1. 6. 2015

Nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. A tak se tu s většími, tu s menšími úspěchy řada z nás často uchyluje k držení diety. Některé jsou rozumné a vyvážené, jiné nesmyslné a třeba i zdraví nebezpečné. Do jaké skupiny patří ta krabičková?

Krabičková dieta funguje na jednoduchém principu. Firma, která umožňuje dodávky jídel v rámci tohoto režimu, se zaváže, že vám za předem dohodnutý poplatek bude dodávat pět porcí jídla (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře) denně, a to kamkoliv si objednáte. Tedy do práce, domů či školy. Jídelníček pro tuto dietu je sestaven nutričním poradcem a měl by obsahovat daný poměr bílkovin, sacharidů a tuků tak, aby se dosáhlo kýženého efektu. Tedy zhubnutí bez omezování, hladovění nebo zákazu jídla po šestnácté či sedmnácté hodině.

Start před sedmi lety

Na tuzemském trhu je nabídka firem poskytujících tuto formu dieta velmi široká. Mezi prvními rozjela tento styl diety už před sedmi lety společnost Zdravé stravování. Založila ji Kateřina Šimková, čerstvá absolventka oboru výživa člověka na Masarykově univerzitě v Brně, která se rozhodla věnovat otázkám zdravé výživy nejen v soukromém, ale i pracovním životě.

V roce 2008 tato společnost, která je dnes největším výrobcem krabičkové diety v Česku a na Slovensku, vyrobila první krabičku. V současnosti denně vyrobí porce až pro 1800 zákazníků v obou zemích. A jak vypadá typický klient? „Nejčastěji jde o ženu mezi 25 a 55 lety vykonávající kancelářské povolání nebo pracující ve službách, například v kosmetice. V poměru k počtu lidí máme nejvíc zákazníků z Prahy, v poměrech k velikosti města pak dominují klienti z klidnějších oblastí,“ říká jednatel společnosti Zdravé stravování Lukáš Drlík. Drtivá většina klientů si od této firmy nechává jídlo vozit ráno do práce a odpoledne domů, v poslední době společnost zaznamenává i nárůst zájmu ze strany mužů, sportovců či důchodců.

Místo bůčku špalda

Firma dostává řadu pozitivních reakcí, v nichž lidé chválí i potraviny, které dříve nejedli a nahlíželi na ně s nedůvěrou, třeba špaldu. „Objevují se ale samozřejmě i negativní hodnocení ve stylu: Chápu, že to má být zdravé, ale tohle už bylo moc,“ směje se Drlík s tím, že pokud je někdo zvyklý jíst řízky a bůček, pak libové maso nebo špalda nebývá to, co by vychvaloval. Co se týče speciálních druhů krabičkových diet, třeba té bezlepkové nebo vegetariánské, jednoznačně vede ta druhá. U konkurence tomu tak ale není. Například firma Dieta v krabičce nabízí pouze klasickou pestrou krabičkovou dietu. Vegetariánská ani další druhy diet se u ní nesetkaly s úspěchem, proto byly z nabídky staženy. „Zájem o ně je zatím tak malý a jejich výroba je finančně natolik náročná, že je v tuto chvíli nenabízíme. Pro speciální diety chystáme produkt v mražené variantě tak, abychom stejný komfort za rozumné peníze dokázali nabídnout opravdu všem klientům,“ říká Martina Vojtíšková z marketingového oddělení firmy.

Krabičky od babičky

Dieta v krabičce byla založena v roce 2011 dvěma sestrami, Lucií a Martinou Pechovými. Inspirací pro ně byl režim, který jim v době studií nastolila jejich babička. „V roce 2001, kdy na našem trhu produkt krabičkové diety ještě neexistoval, se naše babička rozhodla, že se nám bude starat o stravu a začala připravovat jídla do krabiček na celý den,“ vzpomíná Lucie Pechová. „Nejen, že to bylo poprvé, kdy jsem během zkouškového období nenabrala pěkných pár kilo, ale měla jsem dost energie na učení, a přitom jsem ještě zhubla a cítila se skvěle,“ doplňuje.

V Dietě v krabičce si zákazníci obvykle vyzvedávají jídlo osobně na pobočce, vyjde je to totiž levněji než si ho nechávat dovézt. „Většina klientů využívá možnosti osobních odběrů, které máme rozmístěné po celé Praze, jsou buď zdarma, nebo za poplatek 10 až 20 korun. Poměr mezi zákazníky, kteří si krabičky sami vyzvedávají, k těm, kteří si je nechávají dovážet, je asi sedmdesát ku třiceti. Dovoz objednávají zákazníci většinou ve večerních hodinách mezi dvacátou a dvaadvacátou hodinou,“ popisuje praxi společnosti Martina Vojtíšková s tím, že celodenní stravu zaváží firma dopředu, a to v odpoledních nebo večerních hodinách na následující den.

Z Prahy na venkov

Zatímco v současnosti firma funguje pouze v Praze a okolí, už brzy se má situace změnit. „Jako velkou inovaci tento rok chystáme rozšíření naší společnosti do dalších regionů formou franšízy. Momentálně vyvíjíme takový koncept, abychom zajistili našim klientům i mimo Prahu a okolí stejnou kvalitu a servis jako stávajícím klientům prostřednictvím nových partnerů, které aktuálně v regionech vybíráme s ohledem na naše požadavky,“ dodává Vojtíšková s tím, že kromě nutriční a kvalitativní správnosti krabičkové složení jde i o to, aby si zákazník pochutnal.

Krabičková dieta obecně na první pohled skýtá řadu výhod. Nemusíte plánovat, co sníte, ani propočítávat objem kalorií tak, jako je tomu u klasických diet, navíc není třeba ani nakupovat a vařit, firma vše udělá za vás. Pro toho, kdo má dost peněz, ale málo času, může být krabičkový systém skvělá volba. Navíc se firmy nabízející tuto dietu netají ani vyšším cílem – chtějí lidi naučit správnému stravování a dopomoct jim ke změně životního stylu.

Pryč ze začarovaného kruhu

Nejde o to zhubnout jednorázově, ale uchovat si štíhlou postavu i po ukončení diety. Řada lidí, kteří se neúspěšně snaží zhubnout už delší dobu, totiž dělá stále stejné chyby. Sice vynechává večeře nebo ještě hůře snídaně, drží své chutě na uzdě třeba i měsíc nebo dva, po dané lhůtě a shození kýžených kil se ale vrací k původnímu režimu a velmi často i k váze. Hnacím motorem krabičkové diety je takovému vývoji předejít. Lidé by se díky ní měli naučit jíst pravidelně, v malých dávkách, a nevynechávat ani jedno z pěti jídel, která jsou pro zdravé fungování těla ideální. Pokud totiž některé jídlo cíleně vypustíte, vystavujete se riziku, že další porci podvědomě zvýšíte. A tím svému metabolismu a hmotnosti rozhodně neprospějete, spíš naopak. I přesto, že vám třeba v rámci krabičkové diety některá jídla nebudou vysloveně chutnat, rozhodně je nevynechávejte.

U firmy Ježkovy krabičky, kterou založila rozhlasová moderátorka Iva Vavřínová se svým bratrem, jsou jediné negativní reakce právě ty, které upozorňují na konkrétní potravinu.

„Občas máme ohlasy, že zrovna to či ono jídlo bychom mohli nahradit, samozřejmě, ne každé jídlo každému chutná,“ uvádí spolumajitel firmy Jan Kratochvíl. Dodává, že osobně si krabičky na různých odběrových místech (mimo Prahy i Hradec Králové, Chrudim nebo Pardubice) vyzvedává až osmdesát procent zákazníků. Ze zbylých dvaceti si většina volí jako místo dodávky práci.

Jojo efekt? Je to na vás!

Stejně jako od ostatních diet ani od té krabičkové nečekejte trvalé zázračné zhubnutí během pár týdnů. Pokud ji ale budete dodržovat tak, jak máte, je pravděpodobné, že nějaké to kilo shodíte. „Z mého pohledu je krabičková dieta výhodná v tom, že ji připravuje dietolog, je vyvážená, s ohledem na váhu, výšku, tělesnou aktivitu. Nevede k nadměrně rychlému hubnutí, čímž nedochází k tak velké ztrátě svalové hmoty,“ komentuje výhody této diety lékařka a senátorka Alena Dernerová, která se ve své praxi zaměřuje i na problémy obezity.

Musíte se ale připravit na to, že krabičkový režim není levnou záležitostí – i s rozvozem zaplatíte něco mezi 250 až 500 korunami za den. Deviza ovšem tkví nejen v dávkování, ale také v komfortu. To potvrzuje i registrovaná nutriční poradkyně Adéla Čížková z výživového studia Fit Styl Beroun. „V mém okolí znám několik lidí, kteří si krabičkovou dietu kupují, a jsou s ní spokojeni, protože zhubli několik kilo. Hlavně si ale pochvalují jednoduchost a bezpracnost,“ říká.

Vyzkoušejte, uvidíte

Této dietě po celém světě s různými výsledky propadly miliony lidí. Důvod je podle MUDr. Dernerové jasný. „Na první pohled se nejeví tak drastická, jako některé jiné diety. Jíte pětkrát denně menší porce z úhledných krabiček a máte jasno, že prostě víc nemůžete sníst, a tak jíte i pomaleji,“ vysvětluje. Pokud se i vy rozhodnete ji vyzkoušet, dříve, než zaplatíte celou částku za měsíční či dvouměsíční režim, je dobré si dietu nejprve otestovat na takzvaném zkušebním týdnu. Na ten si připravte okolo tří tisíc korun, na měsíc pak budete potřebovat asi dvanáct tisíc, na dva okolo dvaceti. Cena za den se totiž přímo úměrně snižuje délce diety.

Ta je v různých mutacích vhodná jak pro všežravce, tak pro vegany, vegetariány nebo celiaky. Podle nutriční poradkyně Čížkové je ale dobré před započetím zkonzultovat její vhodnost a případnou variantu s nezávislým odborníkem. Když už se do ní pustíte, pak byste rozhodně měli přísně dodržovat pravidla, která jsou stanovena. „Klienti by se měli naučit jak správně potraviny upravovat, jak se pravidelně stravovat i v případě, že na to nemají ideální podmínky a především nad jídlem přemýšlet,“ uvádí Čížková s tím, že člověku, který je zvyklý jen snídat a pak večer vyjíst ledničku, může tato dieta vhodně upravit trávení. 

Autor: Jana Šulcová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

BIOREVUE DOPORUČUJE:


BIOREVUE DOPORUČUJE:


TIP NA NÁVŠTĚVU:


PRO VAŠE MILÁČKY:

Aktuální číslo časopisu

VYCHÁZÍ KAŽDÉ PRVNÍ PONDĚLÍ V MĚSÍCI!

Starší čísla časopisu

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS