Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Jan Horáček: Reishi je parazit, který léčí

1. 6. 2018

V Japonsku je houba Reishi oficiálně používána jako lék na asi dvacet druhů onemocnění. Dává se do kávy, čaje nebo čokolády. „Děti, které mají třeba chřipku, je dobré léčit čokoládou,“ usmívá se Jan Horáček.

Zabýváte se houbu Reishi. Čím vás oslovila?

Hlavně tím, že je to nejzásaditější rostlina, která roste na zeměkouli. Žijeme v kyselém prostředí, potraviny jsou na tom špatně, Reishi mi přijde jako „Boží injekce“. Tím, že je v kávě, nemusím kupovat potravinové doplňky, jen vyměním svou kávu za kávu s Reishi. Tím už dostávám potřebné živiny, srovnávám si pH. Navíc ta káva nepřekyseluje, energie jde nahoru, pak drží nějakou dobu a pomaličku klesá, na rozdíl od klasické kávy, kde to jde nahoru a dolů. Daleko líp okysličuje buňku, takže je dobrá i pro sportovce. Pomáhá proti stavům úzkosti či depresím.

Liší se káva s Reishi chuťově od té klasické?

Neliší, je tam stoprocentní arabica a složka Reishi v extrakci, v čistotě až 99,9 procent biologické využitelnosti.

Jak jste účinky Reishi pocítil sám na sobě?

Nejvíce jsem je pocítil na své energii, jakéhosi projasnění. V noci jsem často chodil na malou, což se zharmonizovalo a mám zdravý metabolismus.

Znáte příběhy lidí, kterým Reishi pomohla?

Lidi přestala bolet kolena, nebolí je klouby, svaly, cukrovkářům se rovná cukr. Reishi lidem pomohla od migrén, gynekologických problémů, potíží s prostatou, pomohla u nádorových onemocnění nebo alespoň zmírnila negativní účinky chemoterapie, protože posiluje imunitu. Jedna kolegyně má ve svých pětapadesáti letech metabolický věk osmnáctileté holky. Reishi se ne nadarmo říká rostlina dlouhověkosti.

Je součástí asijské medicíny. Co naši lékaři?

V Japonsku se oficiálně používá jako lék na asi dvacet druhů onemocnění. U nás je osvěta zatím v plenkách, jsou ale i doktoři, kteří jsou přístupní a Reishi doporučují. Hlavně s ní pracují výživoví poradci nebo lidé, kteří se věnují detoxikačním programům. Je úžasné, že Reishi má svou inteligenci. Když vstoupí do organismu, první tři měsíce si skenuje všech pět základních orgánů, potom začne dávat dohromady ten, který to nejvíc potřebuje. Bere v potaz i chemické léky, aktuální stav organismu, vše dokáže naprosto vybalancovat, nemůže uškodit. Je tam jediný problém – když člověk bere léky na ředění krve. Reishi totiž také ředí krev, ale to se dá vyřešit.

Co vás zaujalo na historii Reishi?

Že je to houba téměř pět tisíc let stará a donedávna bývala výsadou jen císařských rodin v Číně. Když ji našli poddaní a neodevzdali ji na císařský dvůr, usekali jim ruce. Teď je to pár let, co se houba objevila na evropském trhu a je dostupná všem lidem.

Otevřela se zkrátka běžnému lidu…

Přesně tak. Je ale třeba upozornit, že existuje spousta výrobců a je důležité pohlídat si, jakou má certifikaci. Některé firmy ji pěstují v igelitových pytlích s jinými bylinami, a jelikož je to houba, z okolí absorbuje všechno. Když není v čistém prostředí, natahuje do sebe například těžké kovy.

Sklízí se ručně?

Je to všechno bez chemie, výtrusy – tedy nejsilnější část houby – se sklízejí až po dvanácti měsících. Reishi roste na kůře stromů, je to vlastně parazit, ale projevuje se léčebně.

U nás by se asi nechytla, že?

U nás existuje ekvivalent – lesklokorka lesklá. Obsahově se to ale nedá srovnat. Nejsilnější je červená varianta lesklokorky.

Reishi je buď v kapslích, nebo součástí nápojů?

Ano. Samotná Reishi je hořká, nešlo by ji ani pozřít. Pokud neprojde dvojitou extrakcí přes líh, nelze z ní dostat potřebné látky. Naše společnost ji dává do černé kávy, latéčka, mocca kávy, čaje nebo čokolády bez kofeinu, kterou můžou i děti. A je dobré děti, které mají třeba chřipku, léčit čokoládou.

Prý se po ní i hubne…

Ano, Reishi zrychluje metabolismus. Dámy si ji dávají večer v čokoládě. A hubnou. Odbourává i vnitřní tuky. Jednomu člověku po ní dokonce začaly růst nové vlasy. Jeho manželka je lékařka, koukala na to s otevřenou pusou. Reishi je univerzální, má svou vlastní inteligenci, v těle dokáže pracovat pro nejlepší dobro organismu.

Autor: Andrea Cerqueirová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS