Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Kustovnice, zdraví více!

14. 7. 2014

Plody kustovnice čínské obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Jedná se o velmi silný a účinný antioxidant, který pomáhá předcházet předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu, imunitní systém, mozkovou činnost i sexuální potenci.

Kustovnice čínská, známá také jako goji (čteno „godži“), je z nutričního hlediska tím nejhodnotnějším ovocem na světě. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, selen nebo fosfor) a je jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů. Dále obsahuje vitaminy C, B1, B2, B6 a E.

Plody kustovnice jsou tradičně považovány za nejdůležitější zdroj dlouhověkosti, síly a sexuální potence. Při několika studiích byly podávány starším lidem jednou denně po dobu tří týdnů a výsledky byly velmi zajímavé. U 95 procent pacientů se zlepšila chuť k jídlu i kvalita spánku a 35 procent pacientů dokonce částečně obnovilo svou sexuální aktivitu! V himálajském podhůří, kde je kustovnice běžnou součástí jídelníčku, navíc najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Traduje se, že známý čínský bylinkář Li Ching-Yuen se právě díky této rostlině dožil astronomického věku 256 let.

Přírodní všelék

Kustovnice je po staletí využívána v čínské medicíně. Působí antibakteriálně, snižuje riziko rakoviny, léčí kašel, podporuje zdravou funkci jater a ledvin, pomáhá při cukrovce a bolestech kloubů. Zpevňuje šlachy, eliminuje závratě, hučení v uších a má silné antioxidační účinky. Stimuluje tvorbu bílých i červených krvinek, výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu. Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.

Americký lékař Victor A. Marcial-Vega vidí v goji i účinný lék na překyselení organismu. Zdravotní stav pacienta, kterému dal dávku kustovnice, se už po 36 hodinách rapidně zlepšil. Zmenšil se u něj počet bakterií a bílé krvinky se začaly znovu pohybovat. Po dvou týdnech užívání se jeho krevní pH vyrovnalo a organismus byl opět schopný bojovat proti infekcím.

Dvě hrsti denně

Jak je to s užíváním? Plody goji můžete konzumovat v čerstvém nebo sušeném stavu, jako šťávu, kapsle či prášek. Co se týká dávkování, záleží na pohlaví, věku i hmotnosti člověka. Pro děti do dvou a půl let není kustovnice vhodná, měly by ji začít užívat až kolem třetího roku věku a stačí jim jedna hrstka bobulí denně. Děti starší 10 let už mohou užívat stejné množství, jako je tomu u dospělých, tedy asi 30 bobulí (dvě hrsti) denně. Konzumace většího množství vede k zažívacím problémům. Také se nedoporučuje jíst goji těsně před spaním, protože to často vede k problémům s nespavostí. Pozor by si měly dát také těhotné ženy. Negativní účinky sice nebyly přímo prokázány, mluví se však o riziku zvýšení krvácivosti.

Plody goji mají červenou barvu a chutí připomínají rozinky, třešně, brusinky nebo šípek. Ideální je konzumovat je v čerstvém stavu. Takové ale pravděpodobně neseženete, protože se velmi rychle kazí. Řešením jsou tedy bobule sušené nebo mražené. Zdatnější zahrádkáři si mohou kustovnici i sami vypěstovat.

Koktejl i výluh

Plody kustovnice čínské se jedí jen tak, jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu. Skvělé je také přimíchat je do ovocných koktejlů a šejků, jejichž základem může být třeba konopné mléko. Čínskou specialitou je příprava čaje ze sušených plodů kustovnice, podobně jako to děláme s šípky. Bobule lze navíc po vyluhování ještě sníst.

Užívat goji můžete i ve formě šťávy, ať už kupované nebo doma připravené. Pití je výtečné zejména tehdy, když potřebujete tělu zajistit zdroj energie a vitality. Šťáva je velmi dobrá a nezanechává v ústech žádnou pachuť.

Jednoduše připravit se dá také odvar nebo takzvaný „koktejl zdraví“, kdy se kustovnice smíchá s čerstvou kozí syrovátkou. Zejména pro muže je pak vhodný lihový výluh, který spolehlivě povzbudí i zahřeje. Stačí dát přibližně 80 gramů plodů goji do jednoho litru 40% lihu a nechat vyluhovat po dobu dvou měsíců. Poté je dobré přidat ještě trochu medu a užívat tři lžíce dvakrát denně i s plody, nejlépe jednou ráno nalačno a podruhé v průběhu dne.

Autor: Robert Šimek vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS