Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Monika Divišová: I malá změna jídelníčku se počítá!

1. 4. 2015

Pracuje jako výživová průvodkyně a wellness koučka. Od roku 2001 provází, inspiruje a motivuje své klienty na cestě ke stravování, které má za cíl zlepšit jejich zdraví. Není ale zastánkyní radikálních diet. „Nejdůležitější je osobní přístup,“ říká.

Co obnáší práce výživové průvodkyně?

I když si třeba někdo myslí, že má zdravou kuchyni v malíčku a nic ho nemůže rozhodit, může dělat chyby. Někdy i tak zásadní, že se projeví negativně na jeho snaze zhubnout, nebo dokonce ovlivní jeho zdraví. Mým úkolem je tedy provázení klientů – diagnostika, doporučení vhodného postupu a konzultace, na kterých řešíme to, jak potraviny uvařit, co si dát v restauraci nebo jak zvládnout negativní tlak okolí. Pokud nějaké doporučení nefunguje, tak hledáme jiné. Další částí mé práce je sledovat, co je k dispozici na českém trhu: potraviny, byliny, potravinové doplňky, restaurace, obchody, knížky nebo sportovní možnosti.

Kdy a proč jste se o výživu začala zajímat?

Od malička jsem trpěla na ekzémy, alergie a astma. Měla jsem ale to štěstí, že můj špatný zdravotní stav motivoval rodiče k radikální změně stravování celé rodiny i celkové péči o mé zdraví už když mi byly čtyři roky. Velmi mi pomohlo setkání s MUDr. Josefem Jonášem a docentkou Miluší Kubíčkovou, kteří nastartovali mou cestu ke zdraví. Od té doby jsem vyrůstala v prostředí, kde se tělo přirozeně jídlem podporuje, vyživuje a léčí. Navíc jsem měla přístup k bylinkám i biozelenině z babiččiny zahrádky. Zjistila jsem, že při rýmě není dobré pít mléko a na spaní je nejlepší meduňkový čaj. Později jsem si doplnila odborné vědomosti a bylo mi jasné, že chci tyto zapomenuté znalosti předávat lidem, kteří mají také zájem o své zdraví.

Jak vypadá běžná schůzka s vámi?

Klient se objedná na vstupní konzultaci, která trvá zpravidla dvě hodiny. Na ní si společně popovídáme o jeho zdravotním stavu, stravování, kondici a celkovém životním stylu. A také o časových a praktických možnostech – kdo v rodině vaří a nakupuje, jak často má dotyčný pracovní obědy nebo služební cesty. Na základě analýzy těchto informací připravím wellness plán, který bude obsahovat jídelníček, praktická doporučení i specifické rady pro řešení dané situace. Pak se domluvíme na dalším postupu. Ve většině případů doporučuji další konzultaci po čtrnácti dnech pro případné upravení navrženého jídelníčku vzhledem k praktickým možnostem, chuti a dostupnosti. Spolupráce je dlouhodobá, trvá většinou šest až osm měsíců.

Kdo jsou vaši nejčastější klienti?

V poslední době jsou to hlavně muži mezi třiceti a padesáti lety, ve velkém pracovním nasazení, kteří se bojí infarktu. Potřebují trochu zhubnout a hlavně poradit, co jíst na cestách a v práci. Ženy ale samozřejmě chodí také. Ať už proto, že se chtějí vymanit z nekonečného kruhu různých diet, nebo potřebují pár kilo zhubnout. A objednávají se i ti, kteří už toho o výživě hodně vědí, ale potřebují si utřídit informace a vybrat to, co je pro ně nejvhodnější. Nemají příliš času věnovat se složitému vaření a uvítají pomoc někoho, kdo jim vše jednoduše vysvětlí a přizpůsobí jídelníček jejich životnímu stylu nebo zdravotním omezením.

Jste spolumajitelkou společnosti Wellnessia, co je jejím úkolem?

Welnessia je rodinná firma, kterou jsme založily spolu s maminkou. Nabízíme služby nutričního poradenství a komplexní programy zdravého hubnutí. Ubíráme se stylem wellness, což v překladu znamená „dobře vypadat a dobře se cítit“. Patří sem výživa a hubnutí, pohyb, relaxace, čištění a regenerace organismu, optimální dieta, pozitivní přístup k životu a vlastnímu tělu. Pomáháme lidem, kteří se rozhodli pro své zdraví něco udělat. Cílem je vytvořit elitní tým nutričních průvodců a koučů, se kterým budeme dodávat kvalitní servis a podporu každému, kdo se bude chtít naučit zdravě stravovat a pečovat o svou kondici.

Daří se to?

Není to úplně jednoduché, nenabízíme žádné velké sociální výhody ani vysoké fixní platy. Na druhou stranu se u nás zájemci mohou vypracovat mezi skutečnou elitu ve wellness a nutričním poradenství. Proto také vznikly takzvané „Well Semináře“ jako vzdělávací část společnosti Wellnessia. Jedná se o sérii intenzivních víkendových workshopů, praktických cvičení a přednášek pro budoucí nutriční průvodce, kteří se chtějí práci s klienty věnovat na profesionální úrovni. Dosavadní zkušenost přitom není podstatná. Více než předchozí odborné znalosti oceňujeme cit pro práci s lidmi a ochotu se učit.

Wellnessia nabízí služby nejen jednotlivcům, ale i celým firmám. Jak taková spolupráce probíhá?

Vycházíme z přesvědčení, že když mají lidé dostatek energie, jsou v dobré kondici a spokojeni se svou váhou, podávají lepší pracovní výkony – jsou kreativnější a efektivnější, lépe komunikují a zvládají stres, rychleji se rozhodují, nejsou nemocní. Projekt Zdravá firma je tedy určen firmám, které mají zájem vytvářet povědomí a podmínky pro zdravý životní styl svých zaměstnanců. Jedná se hlavně o workshopy na téma výživy s praktickými radami, ochutnávky zdravých svačinek a nápady na firemní občerstvení. Tento typ spolupráce má velkou perspektivu a v budoucnu se mu chceme věnovat ještě intenzivněji.

Jak podle vás vypadá zdravé hubnutí?

Mnoho lidí si pojem hubnutí spojuje hlavně s hladověním nebo dietami. Já nahlížím na hubnutí v celostním pohledu, který zahrnuje zdravý životní styl, fyzickou i psychickou rovnováhu, aktivní přístup k životu i péči o tělo. Pokud jde o jídlo, snažím se o bezpečnou úpravu jídelníčku, která je udržitelná bez jo-jo efektů a trápení s dogmatickými dietami. Navíc každý jsme jedinečný svou tělesnou konstitucí, genetickou výbavou i životní náplní, takže neexistuje jeden univerzální recept. Proto tolik lidí zjišťuje, že dieta nebo doporučená strava, která tak báječně pomohla kamarádce, u nich vůbec nezabírá. Dokonce je ověřeno, že některé diety nebo třeba držení půstu jsou pro určité konstituční typy lidí naprosto nevhodné, nebo dokonce zdraví škodlivé. Z tohoto důvodu přistupuji ke každému klientovi individuálně a je pro mě důležité vidět celý jeho obraz, včetně emočního rozpoložení.

Jaký máte názor na různé populární metody redukce váhy?

Populární jsou v dnešní době jídelníčky s přesně spočítaným obsahem živin a energetickou hodnotou. Teoreticky a technicky je to správně, ale většinou je pak velmi těžké tuto teorii aplikovat dlouhodobě do každodenního rodinného života plného dětí, cestování a narozeninových oslav. Různé druhy diet jsou často inspirativní, většinou ale těžko udržitelné. Přesto zastávám názor, že každý krok směrem k lehčímu a výživnějšímu jídelníčku se počítá! Každá malá změna je skvělá. Možná hned nezpůsobí žádaný úbytek váhy, ale rozhodně nastartuje cestu ke zdraví.

Co si myslíte o detoxikaci organismu?

Určitě ji doporučuji. Lidské tělo neustále prochází přirozeným čisticím procesem, přesto nestačí odbourávat škodlivé látky, kterými ho zásobujeme. Špatné zažívání, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolest hlavy a kloubů i mnoho dalších potíží jsou v mnoha případech způsobeny přetíženým organismem. Se stejnou vervou, s jakou se jednou za čas pouštíme do velkého úklidu domácnosti, bychom proto měli přistoupit i k vlastní vnitřní očistě. Způsobů je mnoho, od speciální úpravy jídelníčku, přes džusy, bylinky, antioxidanty až k půstům. Je důležité pochopit, že nejde o jednorázový akt, ale déle trvající proces.

Předloni jste se stala lektorkou Akademie léčivé výživy, o co se jedná?

Akademie vznikla podle vzoru americké Academy of Healing Nutrition v New Yorku. Je určena lidem, kteří se zajímají o zdravý životní styl hlavně z pohledu výživy – terapeutům, výživovým poradcům, kuchařům, vedoucím jídelen, dietním sestrám, ale i laikům, kteří cítí potřebu rozšířit si znalosti o zdravějším způsobu stravování. Studium je dvouleté a probíhá vždy jednou až dvakrát za měsíc o víkendu. Teoretické lekce se střídají s praktickými a studenti se na nich například dozvědí, jak prostřednictvím jídla ovlivnit psychické i fyzické zdraví nebo jak se zbavit různých zdravotních problémů. Skvělé je propojení přednášek a workshopů přímo v kuchyni. Tým lektorů je složen z českých i zahraničních odborníků s dlouholetou praxí v oboru.

V dubnu (18. a 19.) povedete na zmíněné Akademii víkendový seminář, na co se mohou návštěvníci těšit?

Seminář je na téma zdravé hubnutí. Půjde hlavně o sdílení mých čtrnáctiletých zkušeností práce s klienty. Součástí budou některá už zmiňovaná témata: populární metody hubnutí – proč fungují, nefungují, které podporují zdraví a které mu neprospívají. Probereme si, co je zdravé hubnutí, jak sestavit redukční jídelníček, nebo jaké jsou role pohybu a psychiky v regulaci hmotnosti. Následovat budou konkrétní tipy na vhodné potraviny a potravinové doplňky, praktické návody a ukázky řešení – co, kde a jak nakoupit, i jak zábavně a jednoduše pracovat s energetickou hodnotou potravin. 

Autor: Robert Šimek vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS