Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Nejzdravější jídlo? Brouci a kobylky!

6. 5. 2014

Dnes a denně přemýšlíme, čím bychom našemu organismu prospěli nejvíc. Tu sáhneme po celozrnném rohlíku, tu po neslazeném kefíru, jindy po jablku či mrkvi. Zdroj těch nejzdravějších živin přitom většina z nás dosud nepozřela. Jde totiž o hmyz!

Pokud překonáme odpor a začneme do svých jídelníčků pravidelně zařazovat housenky, kobylky nebo včely, máme prý vyhráno. Podle Organizace spojených národů je totiž právě hmyz zdrojem mnoha vitaminů a prvků, kterých se nám v běžné stravě nedostává. Stejně tak má jeho konzumace až magické účinky, co se týče naší linie. Čím více hmyzu začneme jíst, tím méně budeme přibírat na váze.

Zdá se vám to šílené? Pro našince, stejně jako pro většinu světa, tak konzumace cvrčků nebo housenek může vypadat. Pojďme se ale příslušníkům hmyzí říše a výhodám, které jejich konzumace skýtá, podívat na zoubek, či lépe řečeno pod krovky.

Osmažte si pavouka

V jihovýchodní Asii je konzumace hmyzu běžná. Kromě vajec nebo zeleniny jsou na trzích k dostání třeba smažení pavouci. Místní si na nich pochutnávají, zato turisté z Evropy či Ameriky si je zatím jen pro pobavení fotí a na oběd jdou raději do fastfoodu.

Pavouci jsou populární zejména v Kambodži. K této pochoutce se tamní lidé dostali za diktátora Pol Pota, který tu vládl v 70. letech minulého století. Lidé tehdy bojovali o holé přežití a neměli co jíst. Zkoušeli tedy všechno možné – a tak došlo i na pavouky.

Kdyby se přitom právě pavouci, stejně jako další členovci, chovali ve velkém, mohli by vyřešit řadu globálních problémů světa, hladomorem počínaje, nezaměstnaností konče. Umělý chov totiž skýtá dobrou příležitost k obživě i pro zcela nemajetné lidi. Ti by pak pavouky, housenky či mravence upravené ke konzumaci mohli například prodávat na trzích.

Organizace spojených národů, konkrétně její odnož zaměřená na výživu a zemědělství, dává Kambodžu za příklad celému světu. Ten by měl překonat bariéry odporu a následovat její obyvatele a obecně celý jihoasijský region. Kromě toho, že by díky konzumaci hmyzu vzrostly pracovní příležitosti a snížil by se počet hladovějících, lidem by se zlepšilo i zdraví.

Zaujalo vás toto téma?
Více se dočtete v aktuálním čísle BIOREVUE!

Autor: Jana Šulcová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS