Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Růžena Sýkorová: Jak pekařka ke štěstí přišla

1. 9. 2018

Krásná a sebevědomá podnikatelka Růžena Sýkorová má svůj životní příběh, který ji přivedl až k úspěšnému podnikání v oblasti zdravé výživy. Umí upéct opravdu dobrý a zdravý chleba.

Jak se to vůbec přihodilo, že jste začala péct nejen pro rodinu, ale i pro široké okolí?

Když jsem byla těhotná se svou nejmladší dcerou, které je teď šest let, měla jsem různé zdravotní problémy. Nebyla jsem už nejmladší a mimo jiné jsem trpěla těhotenskou cukrovkou. Úplně náhodou jsem se seznámila s makrobiotikou, která mě velmi oslovila, a začala jsem se takto stravovat. Byla jsem velmi důsledná, nechtěla jsem totiž dítěti způsobit žádné komplikace. Jedla jsem pravidelně, například jáhly a zeleninu, vážila jsem si každé jídlo. Moc mi to prospívalo. Sice jsem v těhotenství nijak zvlášť nepřibrala, ale neměla jsem žádné komplikace. Své zdraví jsem dala do pořádku a musím říct, že mi makrobiotika v tomhle hodně pomohla. A to byl začátek mého zdravého životního stylu, který mě přivedl ke zdravému pečení a pak i k podnikání.

Takže jste začala péct na mateřské?

Ano, v době kdy byl dceři asi rok, jsem začala péct kváskové pečivo. Chleba jsem se naučila celkem snadno, povedl se mi hned napoprvé. Kvásek je takové zvířátko, o které je potřeba se jen dobře starat. Rodině můj žitný kváskový chléb moc chutnal, později jsem ho začala nabízet také známým. Napadlo mě, že bych si třeba mohla na mateřské něco přivydělat a než jsem se nadála, už jsem měla živnostenský list! Zpočátku mi pomáhala rodina, ale postupně se nabídka produktů rozrůstala a proběhly mnohé změny. V současné době mám dvě spolehlivé zaměstnankyně, na které nedám dopustit. Firma je také přestěhovaná, koupila jsem dům, ve kterém mám novou provozovnu. Po těch pěti letech práce jsou opravdu vidět velké výsledky. Ale stále se mám co učit.

Jaké byly začátky podnikání?

Musím přiznat, že jsem celý život byla pesimistka, viděla všechno v černých barvách a trpěla nedostatečným sebevědomím. Po dvaceti letech manželství, kdy jsem jen pečovala o děti a domácnost nebo pomáhala manželovi ve stolařské firmě, jsem si nedovedla představit, že by mě čekala nějaká vlastní kariéra. Vystudovala jsem gymnázium, ale většinu života jsem strávila doma se třemi dětmi. Jaké bylo překvapení, když jsem v sobě po narození nejmladší dcery objevila odvahu a odhodlání začít podnikat. A postupně se mi začalo dařit, možná i lépe než manželovi.

Tyhle změny mnohá manželství neustojí…

A neustálo to ani to naše. Rozvedla jsem se po dvaadvaceti letech s tím, že stojíme oba někde jinde a já jsem se konečně začala nějak realizovat. Okolí mi řeklo, že jsem se změnila. Byla jsem najednou odvážnější, strach a pesimismus odpluly někam pryč. Úplně jsem rozkvetla, najednou jsem byla nezávislá, sebevědomá a silná. Vyřešila jsem si také spoustu zdravotních problémů. V tomhle mi pomohla i detoxikace kapkami Joalis.

V čem vám detoxikace pomohla?

Detoxikuji se už šest let a mám s kapičkami Joalis velice dobré zkušenosti. Trpěla jsem přes deset let nespavostí a brala antidepresiva, což se rozhodně neslučovalo s mou životní filozofií. Všechno se ale výrazně zlepšilo, v současné době jsem bez léků, a mnohem lépe spím. Začala jsem se věnovat sportu, chodit po horách a cvičit. Docházím také do jedné komunity, která se zaměřuje na sladění pohybu, psychiky a stravy. Zapracovala jsem na sobě a dosáhla naprosto skvělých výsledků. Zhubla jsem a také po psychické stránce se cítím skvěle.

Kolik produktů vlastně máte? Vymýšlíte si nové dobroty sama?

Nabídka je široká. Nemám zrovna spočítané všechny produkty, ale řekla bych, že jich bude asi kolem čtyřiceti. Jsem tvůrčí, třeba někde zahlédnu něco, co mě inspiruje, anebo přijde nějaký nový nápad. Vše předložím svým pekařkám, navrhnu svou představu o výrobku, ony ho upečou, a společně pak řešíme ingredience a ochutnáváme. Ráda se od kolegyň učím, vzájemná spolupráce je důležitá. Rozhodně nejsem pekař s vysokou školou, ale žena, co vybudovala svůj byznys na zelené louce. Třeba kvalitu mouky nepoznám podle měřitelných parametrů, ale podle toho, jak se s ní pracuje.

Co všechno konkrétně nabízíte a jak daleko rozvážíte?

Kromě celožitného kváskového chleba s různými semínky či bez nich jsou oblíbené veganské špaldové kváskové koláčky bez cukru s různými náplněmi, keksy, tyčinky, bagetky, veganské dortíky, mrkvánky, plněná psaníčka a podobně. Postupně se začínám věnovat i výrobě bezlepkového pečiva. Většina položek je bez cukru a bez živočišných produktů, cukr obvykle nahrazuji rýžovým sirupem. Ale už se nebráním do některého pečiva přidat máslo nebo tvaroh. Pečivo si rozvážím sama po nejbližším okolí. Je to regionální záležitost a jedná se převážně o Valašsko a Ostravsko.

Jak to vypadá se stravou ve vaší domácnosti?

Třeba nakupování v supermarketu je pro mě noční můra a už tam skoro vůbec nechodím. V podstatě ze mě toto prostředí vysává energii. Dříve tomu bylo jinak, proto absolutně nechápu, jak jsem tam mohla jednou týdně naběhnout a naplnit celý vozík. Spousta lidí říká, že je zdravá výživa drahá, ale já si myslím, že tomu tak není. Člověk mnohem více ušetří, když si koupí méně potravin, které opravdu potřebuje, z kvalitních zdrojů, než když si naplní košík v supermarketu vším, co je zrovna v akci.

Spousta lidí se ve zdravé výživě moc nevyzná…

Doma mi vždycky říkali, že jíst se má všechno. A já skutečně všechno jím. Dám si klidně i maso nebo vajíčka, ale mnozí lidé okolo mě třeba ani neví, co je to quinoa, tamari, umeocet, kombu nebo adzuki. Doma s dětmi vaříme jednoduše, vždycky si z ledničky vynosíme, co nás napadne, a pak to krásně zkombinujeme, tvoříme a improvizujeme. Nejmladší dcera mi ráda pomáhá, nedávno sama uvařila zeleninovou polévku. Starší dcera už dokáže sama vytvořit skvělé menu, například podle zásad makrobiotiky, živé nebo veganské stravy, a často mě inspiruje.

Jaké máte plány do budoucna?

Rozhodně se nechci za ničím hnát. Jsem spokojená s tím, jak moje firma šlape, a práce mě baví. Chci vydělávat tak akorát, mít stále kolem sebe spolehlivé lidi, které považuji i za své přátele a rodinu. Jsem vděčná za to, že mám stabilní pozici na trhu. Případnému růstu se nebráním, ale momentálně jsou pro mě nejdůležitější zdraví, děti a duševní pohoda.

Autor: Taťána Kročková vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS