Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Terezie Rusková: Cesta za osmou barvou duhy

1. 8. 2017

Jak chutná osmá barva duhy? Převelice sladce! Své o tom ví Terezie Rusková, která onu sladkost v podobě originálních bylinných sirupů produkuje. Její cesta k sirupům z rostlin vedla přes alchymistické pokusy s bylinkami a studium biologie.

Jste entomoložka a doděláváte si doktorát z biologie. Jaká byla vaše cesta od hmyzu ke květinovým sirupům?

Má cesta nebyla nijak daleká, protože všechno souvisí s biologií, která je mým oborem. Napadlo mě zkoušet různé varianty chutí a setkala jsem se s příznivou odezvou ze strany konzumentů, proto jsem se na výrobu domácích sirupů, ale třeba i různých kvašených limonád, zaměřila. Funguji takto už druhým rokem a začínala jsem výhradně s květy. Zpočátku jsem hodně používala černý bez, ale tehdejší odběratel mi řekl, že bezu je všude dost a chtělo by to něco neotřelého. Proto jsem se rozhodla experimentovat s vonnými a barevnými květy, jako jsou růže, levandule, jasmín a podobně. Tohle je trochu jiná skupina bylinek, než jsou třeba pampelišky nebo kopřivy.

Vaše sirupy jsou krásně barevné. Vysvětlete, co vlastně znamená vaše značka Oktarína?

Ano, mám svoji barevnou paletu. Název mě napadl už dávno, jen několik let čekal na svoji realizaci. Uvažovala jsem také o nějakém podniku nebo kavárně, ale kamenný provoz je pro mě momentálně příliš omezující, mám ráda nezávislost a nerada pracuji pod tlakem. Navíc teď získávám zkušenosti při práci v nejstarším baru v moravskoslezském kraji. Práce s jídlem, pitím a lidmi mě baví, chci pracovat poctivě. A je to velmi tvůrčí. Oktarína je osmá barva duhy podle Terryho Pratchetta, kdo četl jeho Zeměplochu, ví přesně, co mám na mysli. Je to barva kouzel, která je viditelná jen pro omezený počet lidí, kteří jsou otevření a vnímaví. A právě takoví jsou i mí odběratelé. Upřednostňuji hlavně gastronomické festivaly a kontroluji si jejich úroveň. Mám také své odběrné místo, stálé odběratele v regionu a během krátké doby plánuji zprovoznit e-shop. Zatím vše zvládám sama, ale mé odběry narůstají.

Co vlastně vaše produkty obsahují? Předpokládám, že jsou zdravé…

Jsou zdravé a přirozené. Nedá se ale vyhnout tomu, aby neobsahovaly cukr, protože jsou to sirupy. Bez cukru by to bohužel nešlo. Používám záměrně bílý cukr pro zachování barevnosti, konzervaci i zvýraznění přirozené chuti. První rok jsem pracovala výhradně s květy rostlin, nyní jsem nabídku rozšířila o kombinace ovoce a různého koření dle sezony, například jahody s bazalkou, meruňky s kardamomem, letos chci poprvé vyzkoušet borůvky. Dělala jsem také sirup z jehličí a v nabídce mám třeba i zázvorové pivo.

Máte v plánu do budoucna připravit i nějaké sirupy pro diabetiky?

Ať se na mě zákazníci nezlobí, ale to opravdu ne. Jsem pro tu zmíněnou přirozenost. Sirup bez cukru není sirup. Jakékoli náhražky cukru neuznávám a nepovažuji je za vhodné, jsou to mnohdy jen nezdravé chemikálie. Kdo má diabetes, cukr nesmí, nesmí tedy ani sirup, a může pít cokoli jiného. Nejzdravější a nejpřirozenější je čistá voda.

Jak vypadá váš jídelníček, stravujete se zdravě?

Mám v oblibě kořenovou zeleninu, třeba červenou řepu, jím často saláty nebo bezlepkové kaše. Ráda experimentuji s vařením, oblíbila jsem si například asijskou kuchyni a miluji sushi. Maso nejím od svých sedmi let a i moje rodina je vegetariánsky založená. Být veganem mě nikdy nenapadlo a ani jsem jím být nemusela. Ráda se dobře najím, mé tělo to potřebuje. Před nějakou dobou jsem měla určité potíže s trávením, které vyřešila bezlepková dieta. Držím ji více než půl roku. Zpočátku jsem vysadila mléčné výrobky, ale nic se nezměnilo, proto jsem ze svého jídelníčku vyškrtla lepek. A opět jsem se začala cítit dobře.

Jak vnímáte kvalitu českých potravin?

Sehnat u nás kvalitní potraviny není nic jednoduchého. Jednu dobu jsem žila v tropech v rámci školního výzkumu, kde jsem se zabývala stratifikací hmyzu v různých výškových úrovních. A právě v této oblasti mi zdejší stravování velice vyhovovalo. Živila jsem se čerstvým ovocem nebo rýží a cítila se naprosto skvěle.

Neláká vás tedy odstěhovat se někam do zahraničí?

Velice. Mám tu ale své kořeny a rodinu. I když ráda cestuji, nechystám se odjet natrvalo. Spíše si přestavuji, že bych žila na jižní Moravě, kde bych si pěstovala vlastní plodiny. Tamější kraj mi učaroval, kdysi jsem tam strávila krásné tři roky. 

Autor: Taťána Kročková vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS