Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Vsaďte na superpotraviny!

26. 5. 2014

Superpotraviny jsou svým způsobem výjimečné. Dokonale totiž spolupracují s lidským organismem. Podporují normální fungování buněk, zabraňují mutacím na buněčné úrovni, nabuzují imunitní systém a působí preventivně před mnoha chronickými onemocněními. Abyste maximálně využili jejich potenciál, pokuste se je zařadit do svého denního stravovacího režimu.

Mastné ryby

Losos, tuňák, makrela, herink nebo sardinky. Tyto ryby jsou bohaté na proteiny, vitaminy, minerály a esenciální mastné kyseliny včetně prospěšných omega-3, které chrání před celou řadou onemocnění, ale i před depresemi, demencí a u žen snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Navíc jsou prospěšné i pro pleť, funkci zdravých hormonů, pomáhají při hojení ran a spalování tuků. Studie z roku 2008 uvedená v časopise International Journal Obesity potvrdila, že ti, kteří svůj jídelníček pravidelně obohacují o omega-3 mastné kyseliny, denně spálí o 26 procent joulů víc! Ale ani ten, kdo nemá rád ryby, nemusí zoufat. Omega-3 mastné kyseliny totiž můžete svému tělu dodávat i v kapslích.

Česnek

Další superpotravinou je česnek, který je jedním z přírodních antibiotik. Nabuzuje imunitní systém, redukuje příznaky nachlazení a chřipky a obsahuje antibakteriální, antiplísňové a antiparazitální složky. Podle dr. Johna Milnera, šéfa amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny, důkazů o tom, jak moc je česnek zdravý, neustále přibývá. Dosud se například mělo za to, že působí jako prevence rakoviny žaludku, prostaty a tlustého střeva. Ukazuje se ale, že zabraňuje vzniku i jiných nádorů. K tomu snižuje cholesterol, a to až o 15 procent! 

Zelená listová zelenina

Dalším zázrakem je zelená listová zelenina, která obsahuje účinné antioxidanty chránící buňky, předcházející mnoha onemocněním. Díky detoxikačním schopnostem je zelená listová zelenina dále důležitá pro zdraví ledvin, pomáhá udržovat zásadité prostředí v těle, léčí záněty a ulevuje od bolestí svalů a kloubů. K tomu chrání buňky před volnými radikály, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu, napomáhá soustředění a likviduje stres. A v neposlední řadě je prospěšná pro vlasy, nehty i kůži, posiluje imunitu a vitalitu.

Borůvky

Borůvky jsou přírodní léčivou potravinou už po mnoho staletí. Obsahují přibližně 11 procent sacharidů, které se převážně skládají z fruktózy, a přitom málo tuků a proteinů. Z minerálů je nejcennější draslík a z vitaminů vitamin A. Jejich léčivé účinky však souvisejí s nevýživnými složkami, jako jsou organické kyseliny, taniny a myrtillin, které působí antisepticky, chrání a stahují cévy. Velmi důležitou složkou jsou i anthokyaniny, přírodní pigmenty, které jim nejenom propůjčují tmavě modrou barvu, ale jsou i účinným antioxidantem. A v neposlední řadě disponují vysokým obsahem železa a dalších bioaktivních látek, pomáhají vyrovnávat hladinu hormonů, přispívají ke zdravé pleti, napomáhají k váhovému úbytku a při redukčních dietách.

Kakaové boby

Základní surovina pro výrobu čokolády je bohatým zdrojem hořčíku, který mimo jiné zvyšuje průtok krve do mozku, a tím podporuje koncentraci a paměť. Dále reguluje hladinu krevního cukru v krvi a podporuje normální funkci svalů včetně srdce. Nedostatek hořčíku způsobuje poruchy nervového systému, které se projevují svalovými křečemi, podrážděností, agresivitou nebo nespavostí. Moderní formy zemědělství navíc mají na svědomí pokles hořčíku v půdě. Čokoláda s vysokým podílem kakaových bobů, ideálně stoprocentní, je proto tím správným řešením.

Autor: Jana Tržilová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

BIOREVUE DOPORUČUJE:


BIOREVUE DOPORUČUJE:


TIP NA NÁVŠTĚVU:


PRO VAŠE MILÁČKY:

Aktuální číslo časopisu

VYCHÁZÍ KAŽDÉ PRVNÍ PONDĚLÍ V MĚSÍCI!

Starší čísla časopisu

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS