Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Kokosový olej – padouch, nebo hrdina?

5. 5. 2014

Před 20 lety se mu většina lidí obloukem vyhýbala. Nyní patří konzumace kokosového oleje a výrobků z něj k nejžhavějším trendům. Tvrdí se, že pomáhá zhubnout, zbavit se akné, snížit hladinu cholesterolu i riziko vzniku rakoviny.

Ještě v 90. letech byl kokosový olej považován doslova za strašáka. V roce 1994 totiž odborníci na výživu zjistili, že krabička popcornu, kterou si miliony lidí dnes a denně kupují v kině, má stejnou energetickou hodnotu jako šest big maců z nejznámějšího fastfoodového řetězce. Jak je to možné? Popcorn se totiž namáčí do vysoce nasyceného kokosového oleje.

Ze zabijáka všelékem

Mýtus o škodlivosti kokosového oleje ale nevydržel dlouho. Sami vědci, kteří jej zpočátku odsuzovali, ho po pár letech začali propagovat. Provedli řadu studií, a ty dokázaly, že organický panenský kokosový olej, který nebyl chemicky ošetřen jako ten, který se používal v 90. letech, nemá na zdraví neblahé, ale má naopak blahodárné účinky.

V poslední době o něm slyšíme ze všech stran. Využívá se v potravinářství, medicíně, kosmetice i průmyslu. Samotný olej vzniká z čerstvě slisované kokosové dužiny smíchané s vodou. Obsahuje zejména nasycené kyseliny, které se nekazí a nežluknou na vzduchu, v těle naopak působí příznivě, jako přirozené antioxidanty. Navíc obsahuje i vitamin E a kyseliny laurovou, kaprylovou a kapronovou, které působí proti bakteriím a plísním.

Olej místo čokolády

Jak všechny jeho devízy nejlépe využít? Je to sice zvláštní způsob, ale odborníci doporučují konzumovat ho zasyrova. Protože má vyšší teplotu tání, při pokojové teplotě zůstává tuhý. Strávíte ho mnohem rychleji a vyhnete se také takzvanému „vlčímu hladu“, tedy neovladatelné chuti na cokoliv. Několik lžiček kokosového oleje tuto touhu zažene, navíc po něm neztloustnete. Můžete si ho tak dopřát třeba jako náhražku čokolády.

Pokud vám je přímá konzumace proti srsti, můžete si kokosový olej namazat na chleba nebo přidat do cereálií. Chcete-li jej využít k vaření, můžete jím nahradit oleje na smažení, tuk do pečení moučníků, přidat ho k rýži, kuskusu nebo těstovinám.

V případě kokosového oleje se na rozdíl od jiných rostlinných tuků nemusíte bát ani přepalování – čím více nasycených mastných kyselin, tím vyšší teplotu totiž olej snese. A ten kokosový jich má 91 procent!

Inspirujte se u sportovců

Kromě nás, běžných smrtelníků, se kokosový olej těší velké oblibě i mezi sportovci a kulturisty. Podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy a pomáhá urychlit nejen metabolismus, ale zlepšuje také regeneraci a zpomaluje stárnutí buněk.

Aby pozitiv nebylo málo, je schopný redukovat v těle hladinu kvasinek rodu Candida albicans. Tento název vám pravděpodobně nic moc neřekne, vězte ale, že takzvanou kandidózou (chronickou nemocí, mezi jejíž příznaky patří například nadýmání, deprese nebo trávicí problémy) trpí až čtvrtina populace. 

Autor: Jana Šulcová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS