Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Povzbudivý rozmarýn

16. 6. 2014

Bývala to oblíbená bylinka našich prababiček. Voněla tajemstvím, připisovaly se jí různé magické vlastnosti. Ty se s léty jaksi nepotvrdily, takže rozmarýn dnes čaruje pouze v kuchyni a v kosmetice. Nutno ovšem dodat, že se vší parádou!

Historie rozmarýnu je příběh pokrývající tisíce let. Příběh ponořený v mýtech a tradicích mnoha různých civilizací. Věřilo se, že rozmarýn roste v zahradách spravedlivých lidí, které chrání před zlými duchy. Znali ho už staří Řekové a Římané. Řečtí studenti často nosili na hlavě rozmarýnový věnec, který měl sloužit k povzbuzení jejich paměti během zkoušek. V 9. století ho nechal Karel I. Veliký, francký král a římský císař, dokonce vysadit v královských zahradách. Kolínská, kterou používal Napoleon Bonaparte, obsahovala rozmarýn. Tahle voňavá rostlina se rovněž stala tématem mnoha básní a dokonce ji v pěti ze svých her zmínil sám velký William Shakespeare.

Rosa moře

Rozmarýn představuje symbol vzpomínky, proto není divu, že se zemřelým na pohřbu vkládala do rukou snítka rozmarýnu. Ovšem představuje také symbol štěstí, věrnosti a lásky, takže ho často mívaly nevěsty během svatebního dne, ať už na šatech, ve vlasech nebo jako ozdobu. Vypráví se, že rozmarýn měl původně bílé květy, které se proměnily v modré, když na něj Panna Marie položila svůj plášť při odpočinku na cestě do Egypta. 

Jméno rozmarýn pochází z latinského Rosmarinus officinalis (rozmarýn lékařský), přičemž ros znamená rosa a marinus moře. Název pravděpodobně vychází z faktu, že rozmarýnový keřík, správně polokeř, je doma na pobřeží severní Afriky a Středomoří. I proto se o něm říká, že roste všude tam, kde je slyšet moře. Pochází tedy ze suchých, kamenitých, ale hlavně horkých přímořských oblastí a díky tomu u nás venku nepřezimuje. Pěstuje se v přenosných nádobách, které je možné nechat od jara do podzimu v zahradě, zimu ale musí přečkat na okenním parapetu. 

Rozmarýnová krása

Nejčastěji se s rozmarýnem setkáte v kuchyni, ať už čerstvým či sušeným. Je vynikajícím společníkem různých pečených mas, napomáhá jejich lepšímu trávení. Přidává se také do luštěnin, protože zabraňuje nadýmání. Dělají se z něj mašlovačky na potírání mas během grilování. Vynikající je v bylinkových olejích nebo octech a je součástí provensálského koření. Zacházejte s ním ale opatrně, je velmi aromatický a při větší dávce by jídlu dodal spíš hořce nepříjemnou chuť. Z rozmarýnu si můžete připravit i čaj, který vás zbaví bolestí v oblasti žlučníku a žaludku, stejně jako už zmíněného nadýmání a špatného trávení.

Rozmarýn má také široké použití v kosmetice. Prokrvuje pokožku, takže ho najdete například v krémech proti celulitidě. Osvěžuje v mýdlech, vodě po holení nebo v pleťových vodách. Jako součást vlasové kosmetiky dokáže divy nejen s vlasovou pokožkou, kterou zbavuje lupů, ale i s vlasy samotnými. Vyživuje vlasové kořínky a vlasům dodává vitalitu. A rozmarýnová koupel? Ta vás zbaví únavy a vyčerpání, aktivuje krevní oběh, podpoří látkovou výměnu a zlepší nedostatečné prokrvení kůže. 

Autor: Lucie Pilátová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS