Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Japonská závislost aneb mé oblíbené sushi

5. 5. 2014

Už jste ochutnali sushi? Pokud ne, určitě ho vyzkoušejte. Musím vás ale varovat, může se stát, že mu propadnete stejně jako já a nakonec budete s podložkou na jeho balení řádit i ve vlastní kuchyni. Ano, to se mi skutečně stalo…

V současnosti patří sushi mezi nejznámější japonská jídla, která jsou v České republice hodně vyhledávaná. Možná nás přitahuje cizokrajnost, možná naprostá odlišnost s našimi tradičními jídly. Každopádně se mezi známými a přáteli obvykle setkávám se dvěma názory na sushi – buď jsou to lidé, kteří by nedali do úst ani ten nejmenší kousíček tohoto pokrmu, protože si okamžitě představí syrové ryby, anebo ti, kdo je řadí mezi svá nejoblíbenější jídla. Musím osobně přiznat, že patřím do druhé skupiny a nezůstala jsem jen u chození po restauracích. Ale pěkně popořádku.

Když před několika lety u nás sushi zaznamenalo velký boom, nijak extrémně mě nelákalo. Rýže nepatří mezi mé oblíbené přílohy, syrová ryba mě spíš odpuzovala a zelenající řasa ještě víc. Nakonec ale zvítězila zvědavost. Najednou jsem seděla v podniku specializujícím se na japonská jídla a přede mnou na stole ležely různé druhy sushi. A moje nová závislost byla na světě!

Odzbrojující souhra chutí

Co se druhů týká, úplně nejčastěji se můžeme setkat se třemi. Za prvé jsou to hosomaki, které charakterizuje pevné zavinutí rýže a dalších přísad, například lososa a zeleniny, do řasy. Dále uramaki, jejichž povrch tvoří rýžový zábal, u kterého jsem dlouho nechápala, jak se balí, aby rýže takto držela. A poslední je typ nigiri. Ten se připravuje tak, že se vytváří obdélníky rýže a na ně se pokládají třeba ryby nebo některé z mořských plodů.

Pokud jste sushi ještě nechutnali, možná nechápete, co na kusu stlačené rýže doplněné syrovými přísadami může být tak výjimečného. Rozhodně je to soulad skvělých chutí. Rýže, která tu hraje prim a jejíž příprava je jednou ze zásadních kroků, se po uvaření musí ochutit rozvarem rýžového octa, soli, cukru a limetky. Díky tomu získává svou neodolatelnou, lehce nakyslou chuť a vůni, které se mísí s chutěmi dalších ingrediencí, a vzniká tak netradiční zážitek.

Nenechte se zmást velikostí porcí. Může se totiž zdát, že rolek je málo, a tak se po návratu z restaurace budete muset doma takzvaně dojíst. Omyl, hodně zasytí a díky poměrně vysokému množství obsažených sacharidů vám dodá energii zdravějším způsobem než některé jiné pokrmy. Jen je třeba počítat s tím, že bychom sushi měli brát jako součást celodenního jídelníčku, nikoli si po večeři slupnout ještě pár rolek jen tak na chuť.

Vánoční dárek

Jak už jsem naznačila na začátku, chtěla jsem sushi poznat blíž, proto jsem se jednoho dne rozhodla, že se ho naučím dělat v pohodlí domova. Chvíli jsem seděla u počítače a na internetu pročítala recepty i diskuse, ale tak nějak jsem cítila, že jenom to k udělání kvalitního a precizně zabaleného sushi nestačí. Chtěla jsem chápat i širší souvislosti a k samotné přípravě přistupovat jako k obřadu, nikoli k vaření obyčejného jídla. Vždyť ne nadarmo se to opravdoví mistři učí i několik let.

Pak přišly Vánoce a vzhledem k tomu, že se můj nový zájem rozkřikl po blízkých, pod stromečkem jsem našla nejen skvělou kuchařku, která popisuje krok po kroku přípravu sushi i jiných japonských delikates, ale také kurz ve škole vaření. Ono se může zdát lehké uvařit rýži, položit ji na řasu, doprostřed dát kus ryby a všechno zabalit. Sice tak skutečně vytvoříme něco, co bude sushi připomínat, ale příprava toho pravého je daleko komplikovanější a náročnější.

Kvalita především

Hned na začátku kurzu jsem se dozvěděla, jak moc záleží na kvalitě jednotlivých ingrediencí. Od masa počínaje přes rýži, řasu a dalšími přísadami konče, protože právě směsice jejich chutí tvoří konečný výsledek. Pokud se také rozhodnete dělat japonskou specialitu doma, budete muset trochu zainvestovat. Celý proces přípravy často otevírá vykostění a zpracování čerstvého lososa. Přiznávám se dobrovolně – i když jsem si tam tuto činnost mohla trochu vyzkoušet, doma to nedělám. Pro pár lidí se nevyplatí kupovat celého lososa, proto se snažím v obchodech sehnat vždy kvalitní kus, a ten doma už jen nakrájím na nudličky.

Pak jsme se naučili připravovat rýži, u které je precizní vaření i ochucování podstatnou součástí. Je to logické, vždyť právě ta tvoří největší základ sushi. Hned vzápětí přišla mnou nejobávanější část – balení rolek pomocí podložky. Myslela jsem si, že si utrhnu ostudu, protože neoplývám závratnou manuální zručností. Ale opak byl pravdou, stačí si poctivě máčet prsty ve vodě, aby se na ně rýže nelepila, dodržovat její správné množství a vše jde jako po másle. Dokonce i na uramaki jsme se dostali, a tak jsem zjistila, že díky své konzistenci rýže na povrchu řasy drží dobře, jen se musí správně zabalit a dobře zmáčknout.

Ideální pohoštění

Kromě praktického cvičení jsme si my, účastníci, vyslechli i stručně podanou historii a rady, které by se při konzumaci sushi měly dodržovat. Příkladem je třeba máčení jednotlivých kousků do sójové omáčky. Mnozí lidé to totiž přehánějí a sushi v omáčce doslova vykoupou, což není správné, protože tak přebijí právě onu směsici chutí. Také se často špatně zachází se zázvorem. Dáváte si ho na jednotlivé kousky a jíte je společně? To je velká chyba! Zázvor má neutralizovat vaše chutě, to znamená, že se jí mezi nimi, nikoli jako příloha.

A tak dnes doma trénuji přípravu sushi, zkouším různé druhy a plánuji pokračování v kurzu. Skvělou příležitostí k jeho přípravě je například návštěva přátel, protože způsob konzumace je pohodlný. Stačí dát na konferenční stolek pár talířů tohoto jídla, přichystat hůlky, sójovou omáčku, zázvor a pak už se každý obslouží dle své chuti. Tak hurá na to!

Autor: Jana Maláková vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

BIOREVUE DOPORUČUJE:


BIOREVUE DOPORUČUJE:


TIP NA NÁVŠTĚVU:


PRO VAŠE MILÁČKY:

Aktuální číslo časopisu

VYCHÁZÍ KAŽDÉ PRVNÍ PONDĚLÍ V MĚSÍCI!

Starší čísla časopisu

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS