Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Osvald Malburg: Evropa pila Vegetal

1. 1. 2017

Členové podnikatelské rodiny Malburgů se výrazně zasloužili o průmyslový rozvoj východočeských Smiřic. V polovině 19. století založili ve městě likérku a úspěch slavili i s výrobou octa, hořčice a drasla.

Řada živností fungovala ve Smiřicích už od středověku. Opravdový rozvoj průmyslu ale přišel až v polovině 19. století, kdy zde vznikly první větší továrny. Kromě cukrovaru Johanna Liebiga to byla především likérka firmy „Ed. Ad. Malburg a syn“, založená po roce 1850 podnikatelskou rodinou Malburgů. Zpočátku nevelký závod se postupně rozrostl na významný podnik a po první světové válce zaměstnával až 100 lidí.

Úspěch se nepromíjí

Malburgové (původně Mautnerové) přišli do Smiřic před rokem 1755 z Prahy. Od majitelů smiřického panství si pronajali tehdy neprosperující pivovar s lihovarem a pustili se i do chovu dobytka.

Dařilo se jim dobře, když ale roku 1839 velká část Smiřic vyhořela, udělali chybu. Do veřejné sbírky věnovali víc než hradecký biskup, čímž si znepřátelili církev i vrchnost. Jejich podnik navíc rekordně rychle rostl a přinášel takové peníze, že to bylo všem konkurentům i úřadům podezřelé.

Nájemní smlouva na palírnu a pivovar jim proto nebyla roku 1841 prodloužena a rodina se dostala do nelehké situace. Někteří její členové odešli do Vídně, kde začali vyrábět droždí, jiní ale zůstali a rozhodli se vybudovat ve městě nový podnik. To se jim podařilo po roce 1850, kdy ve Smiřicích vznikla likérka „Ed. Ad. Malburg a syn“.

Vegetal králem

Zakladatelem podniku byl Eduard Adolf Malburg, ředitelé se ale v následujících letech často střídali. Firma se opět rychle rozrůstala a rozšiřovala se i nabídka zboží. V ní bylo až 152 různých likérů, z nichž ovšem ne všechny závod běžně vyráběl, protože neměl potřebné ingredience.

Sortiment proto tvořilo hlavně několik druhů brandy, ovocné destiláty, krémové likéry, koktejly, punče a rum. Později přibyly i ovocné šťávy, čaje a také speciální hořčice s okurkami určená pro zámožnější klientelu. Podnik ale nejvíc proslavil likér Vegetal, který vymyslel míchač Sladký. Zájem o něj byl po celém světě a ještě dlouho po ukončení výroby na něj přicházely objednávky.

Se zvyšováním produkce rostl i počet dělníků, o které majitelé náležitě pečovali. Budovali pro ně byty, dávali jim dárky k Vánocům a dlouholetým pracovníkům vypláceli dokonce i důchod.

Flamendr a tanečnice

Největšího rozkvětu dosáhl podnik v letech 1900 až 1920 pod vedením Osvalda Malburga. Závod se rozrostl o nový lihovar, čistírnu lihu, draslovnu, octárnu, výrobnu malinové šťávy i velkoobchod vínem. Dopravu pak roku 1913 výrazně urychlila železniční vlečka.

Osvald Malburg byl úspěšný podnikatel, firmu mohl ovšem přivést i k zániku. Měl velké osobní ambice, oženil se proto s baronkou Ilonou Puteani ze zchudlého maďarského rodu. Manželství ale nebylo šťastné a Malburg začal brzy hledat povyražení jinde. Při obchodních cestách utrácel v kasinech, navštěvoval noční podniky a obklopoval se pochybnou společností. Když do Evropy přijela známá tanečnice Josephine Bakerová, bláznivě se do ní zamiloval a kupoval jí drahé dárky.

Pro smiřickou likérku to byla velká zátěž. Možná by se i položila, kdyby nepřišel osudový rok 1930. Osvald Malburg se tehdy těžce zranil při autonehodě a po převozu do nemocnice zraněním podlehl.

Pektinová budoucnost

Roku 1935 se firma změnila na akciovou společnost, na další rozvoj ale už nebyl čas. Vypukla druhá světová válka a Malburgové zachránili likérku před německým záborem jen díky úplatku. Po osvobození roku 1945 museli ovšem stejně podnik i republiku opustit a odešli do Štýrského Hradce.

Firma „Ed. Ad. Malburg a syn“ byla znárodněna a stala se součástí Východočeských konzerváren a lihovarů se sídlem v Novém Městě nad Metují. Produkce lihovin pokračovala do roku 1960, poté už fungovala jen octárna a později linka na bramborové hranolky.

Uvažovalo se také o výrobě pektinu (chemické látky do zavařenin), přestavba provozů se ale dlouho odkládala, a nakonec k ní došlo až v 80. letech minulého století. Společnost Pektin Smiřice pak v privatizaci získala dánská společnost Danisco, která se specializuje na výrobu citrusových pektinů. V bývalé likérce dnes zaměstnává stejně jako rodina Malburgů zhruba 100 lidí.

Autor: Robert Šimek vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS