Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Sisa Fehérová: Nejradši bych přeskočila do jiné dimenze

1. 4. 2017

Sisa Fehérová je charismatická a velmi bezprostřední slovenská jazzová zpěvačka. Právě ukončila turné se svou kapelou Fehero Rocher u příležitosti vydání posledního alba Cirrus a našla si chviličku na krátký rozhovor.

Jak jste se dostala ke zpívání, pocházíte z hudební rodiny?

Nejsem z muzikantské rodiny, ale všichni u nás mají hudební sluch. Rodiče mě v hudbě podporovali od malička, vyprosila jsem si i hodiny hry na klavír. Zásadní úspěchy z dětství si nepamatuji, ale jako šestiletá jsem zpívala v jedné písničce na CD Boogieman a děti. V šestnácti letech jsem se shodou okolností dostala na workshop, který vedli skvělí slovenští muzikanti, jako například Oskar Rozsa, Juraj Tatár nebo Marcel Buntaj. Pro mě to byla velká inspirace, následně jsem začala hrát s první serióznější kapelou, skládali jsme a veřejně vystupovali.

Jakým hudebním projektům se v současnosti věnujete a co připravujete do budoucna?

Právě skončilo turné s kapelou Fehero Rocher v souvislosti s deskou Cirrus, kterou jsme vydali v červnu 2016. Pomalu pracujeme na nové věci s kapelou Used to be a sofa. Předpokládám, že album vyjde letos na podzim. V létě by mělo vyjít nové album Fehero Rocher a v lednu budu v Londýně připravovat EP se svým londýnským projektem MYO. Připravuji i něco sólového, ale to si zatím nechám pro sebe.

Na koncertech vyzýváte posluchače k tomu, aby třídili odpad, a nabízíte k prodeji ekologické tašky s rysem, který je na obalu alba Cirrus. Jaký je váš vztah k ekologii a zdravému životnímu stylu?

Pozitivní, ale zdravý životní styl dle předepsaných měřítek se mi vzhledem k mé profesi nedaří dodržovat. Co se týká ekologie, nejraději bych přeskočila do jiné dimenze. V této realitě ale nevím, co k tomu říct… 

Co ráda jíte? Máte čas si uvařit, nebo si to vynahrazujete tradičními jídly při návštěvě rodiny?

Vařím hodně, hlavně zeleninová jídla, vegetariánka ale nejsem. Jednou za čas zkouším i tradiční máminy recepty, jako například nejlepší jídlo na světě – vánoční kapustnicu.

Kromě tradičních jídel zmiňme i tradiční slovenskou lidovou hudbu. Kdo přišel na nápad prezentovat slovenské lidové písně převedené do jazzové podoby?

Měla jsem potřebu ponořit se na chvíli do slovenského folkloru, když jsem se jednou probudila v bublině londýnského velkoměsta. Nevím, zda je to právě jazzové aranžmá, spíše celkový jazzový ráz naší kapely. Na aranžmá se mnou spolupracovali Federico De Vittor a Miloš Klápště.

Skládáte si texty svých písní sama? Kde čerpáte náměty?

Skládám. Náměty jsou ze života, mého nebo někoho jiného, který ten můj přetíná.

Jak sama sebe dobíjíte a udržujete se ve zdraví a kondici?

Snažím se uvědomit si, že jsem paní svého těla a je jenom mým rozhodnutím, co se s tímto tělem bude dít. Nevím, zda to funguje, ale snažím se o to.

Autor: Taťána Kročková vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS