Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225
  • Homepage
  • Zdraví
  • Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.: Vyvarujte se jedům a naslouchejte tělu

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.: Vyvarujte se jedům a naslouchejte tělu

1. 10. 2017

Profesorka Anna Strunecká je autorkou několika knih, ve kterých se věnuje nástrahám moderní doby. Její názory jsou pro mnohé lékaře těžce stravitelné, přesto se stále snaží upozorňovat na rizika současnosti a vést lidi ke zdravému životnímu stylu.

Jste autorkou knihy Doba jedová, kde takto označujete současnost. Opravdu jsme na tom tak špatně?

Knížka Doba jedová, kterou jsme napsali s mým dlouholetým spoluautorem desítek odborných i vědecko-populárních článků, profesorem toxikologie Jiřím Patočkou, měla pracovní název Více škody než užitku. Chtěli jsme upozornit, že značná část rad a doporučení, která se na člověka valí z médií v každodenním životě, přináší zdravotní rizika a mnohdy i ohrožení zdraví. V sedmi kapitolách upozorňujeme na zdraví škodlivé látky v potravinách, nápojích, kosmetice, v domácnosti i v životním prostředí, ale i na rizika očkování a některých hormonů. Neočekávaný zájem čtenářů nás podnítil k napsání pokračování v podobě Doby jedové 2. To proto, že těch škodlivin a jedů je okolo nás v současné době tolik, že je stále o čem psát.

Kde všude se tato „jedovatost“ projevuje a co způsobuje?

Odpověď je zcela jednoduchá a konkrétní: Existuje databáze, která v roce 1965 obsahovala milion nezdravých látek a dnes už v ní najdeme 128 milionů jedů, které současná civilizace produkuje. Je pochopitelné, že není v silách sebevyspělejší technologie každou novou látku testovat na toxicitu a poznatky o rizicích pro lidské zdraví se ukazují postupně. Jednou za čas se nám některé látky, o jejichž jedovatosti jsme nevěděli, připomenou v masovějším měřítku. Problémem je to, že jsou to obvykle látky, které se stávají jedy při dlouhodobém užívání nebo působí v takzvaně koktejlovém účinku. To znamená, že jejich účinky se vzájemně posilují a znásobují. Je také zpravidla obtížné po dlouhé době ukázat prstem na jednoho viníka.

Dá se nějak z vlivu oné jedovatosti vymanit?

Právě proto píšeme své knížky, abychom upozorňovali na skrytá rizika, která si lidé neuvědomují. Moje další knížka má název Jak přežít dobu jedovou? a tam se čtenáři dozvědí další příklady škodlivých látek a jejich kombinací, se kterými se běžně setkáváme. Ukazujeme také na jednoduché a velmi účinné látky, které nás před onou jedovatostí mohou chránit, jako je například vitamin D3, kurkumin, hořčík, zejména ale zelenina a čistá pitná voda.

Na co bychom si v oblasti stravování měli dávat největší pozor?

Podle mého názoru by se lidé měli vyvarovat především konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, hotových jídel s dlouhou trvanlivostí, uzenin, pečiva a dezertů, které vydrží jako čerstvé několik měsíců, zapomenout na rohlíky, chleba či koláče s bílou kávou k snídani, úplně vynechat ochucené nápoje. Jako zcela nový jed se ukazuje fruktóza, kterou většina lidí považuje za přírodní a neškodný cukr. Jenomže lidé vynalezli technologii přípravy fruktózy z kukuřičného šrotu. Takto připravený sirup je levnější než příprava sacharózy z řepy nebo třtiny, a navíc je sladší. Podívejte se, kolik nápojů a sladkých dezertů je oslazeno glukózo-fruktózovým sirupem. Nikoho nenapadne, jak je nebezpečné takové nápoje konzumovat.

Může se nějaké nebezpečí skrývat i v ovoci či zelenině?

Můžete si všimnout, že na trh přichází i vyšlechtěné ovoce, které je mnohem sladší, než bylo dříve: velká červená jablka, červené grapefruity už nejsou hořké a kyselé, sladší jsou i pomeranče. I s ovocem bychom tedy měli být opatrní a nekonzumovat víc než jeden až dva kusy denně, o pití ovocných džusů ani nemluvě. Fruktóza je nebezpečná tím, že ji v lidském těle dokážou využít a zpracovat pouze játra a v nich se její velká část přeměňuje na tuky. Přispívá také ke vzniku zánětů. U zeleniny a ovoce si v současné době musíme dávat pozor i na to, odkud pochází. Je zcela běžné, že tyto produkty jsou ošetřeny prostředky proti plísním, aby vydržely dlouhou přepravu. Při jejich pěstování byly používané pesticidy a herbicidy v daleko větší míře, než je tomu u nás.

Co různé vitaminové doplňky?

Vitaminové doplňky jsou velmi populární, lidé ve vyspělých zemích za ně vydávají obrovské množství peněz. Nejen pro laiky, ale i pro lékaře je široká nabídka suplementů nejrůznějších firem zcela nepřehledná. Navíc ze zahraničního tisku pronikají zprávy, že analýzy často odhalují rozdíly mezi složením uváděným na obalu výrobku a skutečným obsahem biologicky aktivních látek. Spotřebitel zpravidla nedokáže posoudit vhodnou kombinaci a vhodné dávky, které by měl užívat. Velmi často si přitom vitaminy a minerály volí člověk sám s pocitem, že hledá doplněk léčby, který mu nemůže ublížit. Svojí poslední knížku jsem nazvala Jak nám můžou pomáhat i škodit minerály a vitaminy. Doufám, že tam zvídavý čtenář najde určitá vodítka, jak při volbě vitaminových doplňků postupovat.

V dnešní době se rozmáhají různé civilizační nemoci. Je to důsledkem doby jedové, nebo je jen těmto onemocněním věnováno více pozornosti?

Na svých přednáškách upozorňuji, že nám hrozí tsunami civilizačních nemocí a že všechny tyto nemoci jsou způsobeny do značné míry naším nezdravým životním stylem. Za poslední desetiletí se velmi výrazně změnila naše strava, lidé se méně pohybují, zkracuje se doba spánku a odpočinku. Výskyt těchto nemocí se prudce zvyšuje po celém světě.

Lze nárůst těchto nemocí nějak zastavit?

Všechny tyto nemoci se vyvíjejí po desetiletí. Medicína je diagnostikuje až tehdy, když se projeví. Lidé si neuvědomují, že důležitá je jejich prevence od početí po celý život. Každý má zodpovědnost za svoje zdraví a za zdraví svých dětí. Důležité je, že všechny tyto nemoci mají společného jmenovatele, kterým je vývoj takzvaného metabolického syndromu. Člověk „jenom“ trochu přibere v pase, má trochu vyšší krevní tlak, zvýší se mu lehce krevní cukr a hladiny triglyceridů, prostě symptomy, které nebolí a kterým zpravidla nevěnuje pozornost. Jenomže v organismu vzniká rezistence na inzulin a ta je příčinou většiny obávaných civilizačních nemocí, které vypuknou po deseti až dvaceti letech. To, co doporučuji celé rodině jako program čtyř kroků po čtyři týdny nebo desetidenní detox v knížce Stop cukrovce, je užitečnou prevencí i pro srdečně-cévní nemoci, obezitu, pro erektilní dysfunkce, demence i deprese, pro Alzheimerovu nemoc.  

A pak tu máme samozřejmě ještě různé psychologické problémy. I za ty je zodpovědná současná doba jedová?

Věda jednoznačně prokazuje, že stres je jednou z důležitých příčin mnoha nemocí. Podle mého poněkud netradičního pohledu jsou současné psychické problémy spojené s naprosto nedostatečnou výchovou ke spiritualitě, s poklesem morálky a etiky.

Je nemoc a její uzdravení záležitostí těla, nebo mysli? Mohu se uzdravit i bez léků, jen pomocí pozitivních myšlenek?

Při hledání odpovědi na tuto otázku bychom neměli začínat až od uzdravení nemoci, protože na prvním místě je nemoci předcházet. A to vyžaduje zdravou mysl, která se bude starat o zdravé tělo. Jakmile už nemoc vypukne, pak se v dnešní uspěchané době většina lidí obrací s nadějí na lékaře, že jim předepíše léky, které je uzdraví. Vztahem lidské mysli či psychiky a nemocí se zabývá psychosomatika, která se už i u nás rozvíjí, i když její představitelé to nemají snadné. Znám také mnoho vynikajících terapeutů, které k jejich poznání o působení mysli přivedla nemoc a kteří se vyléčili bez léků. Každá nemoc je pro člověka výzvou a lekcí. To, že člověk není jenom fyzické tělo, nás ale zatím v žádné škole neučí. Nikdo nám neříká, jak kultivovat a ovládat svoji mysl.

Co je podle vás důležitým problémem dnešní doby, o kterém se ale příliš nemluví?

Právě naznačený materialistický přístup k člověku, podle kterého naše bytost končí tam, kde jsou viditelné hranice fyzického těla. To, že lidské bytosti vzájemně komunikují svými neviditelnými energetickými poli, že člověk vysílá svoje myšlenky do okolí, že svým strachem nebo agresí ovlivňuje celý svět. Lidské poznávání světa jde cestou důsledků vědeckých objevů. Současně s tím ale můžeme pozorovat trvalý a prohlubující se úpadek toho, čemu říkáme mravnost. Už Jan Amos Komenský učil, že veškerá proměna světa začíná u jednotlivce transformací vlastního nitra.

Autor: Romana Volgemutová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS