Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Jak zatočit s chřipkou a nachlazením?

1. 3. 2017

Nemoc přichází, když nastane v životě člověka nerovnováha. V případě chřipky a nachlazení selhala naše imunita při setkání s virem. A důvod? „Jsme přepracovaní, stresujeme se, málo spíme a nevhodně se stravujeme,“ říká naturopatka Michaela Carter.

Jedním z nejčastějších neduhů, které nás v chladném období roku trápí, bývá rýma. Jde o nejobvyklejší projev nachlazení, který mají na svědomí viry. Odborně řečeno jde o zánětlivé onemocnění horních cest dýchacích, které bývá provázeno zvýšenou teplotou a bolestmi hlavy. Projevy jistě každý dobře zná: otok, zduření a svědění sliznice nosní dutiny, výtok z nosu a jeho ucpání.

Na oslabenou překrvenou sliznici ale často nasedají bakterie, které průběh léčby mohou prodloužit a zkomplikovat. S rýmou se obvykle potýkáme pět až 10 dní a podobně jako u dalších nemocí jsou k nakažení náchylnější malé děti, starší lidé nebo ti, kteří jsou dlouhodobě přepracovaní, vyčerpaní a vystresovaní. Riziko onemocnění samozřejmě zvyšuje blízkost někoho nakaženého či nedostatek vitaminů.

Vhodná je dieta

Klinická naturopatie, tedy západní směr celostní přírodní medicíny, který propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s nejnovějšími poznatky klinického výzkumu, do léčby chřipky i nachlazení nasazuje především úpravu stravy a přírodní bylinné prostředky. „Vhodné je nasadit dietu, tedy významně méně jíst a dopřát svému tělu jen vysoce výživné a zároveň snadno stravitelné potraviny, jako jsou například vývary. Stejně důležité je i pití, kde by měly převládat bylinné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy,“ doporučuje terapeutka Michaela Carter, která v Praze pomáhá lidem s chronickými zdravotními problémy. Jídla je podle ní vhodné doplnit nebo ochutit přírodními antibiotiky, třeba v podobně česneku, cibule nebo zázvoru. Blahodárně působí také koření, které míváme běžně doma: skořice, chilli, tymián, hřebíček nebo šalvěj, z potravin pak citronová šťáva nebo med.

Spánek posiluje

V první řadě je dobré podívat se na to, jak můžeme zabránit tomu, abychom se vůbec nachladili. Slovo prevence zní trochu otřepaně, ale pořád je to ta nejúčinnější zbraň proti onemocnění. Prim samozřejmě hraje pravidelné a dlouhodobé povzbuzování imunitního systému. Dobře fungují otužování, saunování, pravidelné sportování, vyvážená strava s dostatečným přívodem vitaminů, častá výměna kapesníků a pečlivé mytí rukou. „Už v dětství vám nejspíš rodiče vykládali, jak je spánek zdravý. Zní to jako klišé, ale je tomu skutečně tak. Ve spánku regeneruje celé tělo, likvidují se volné radikály a tím, že v noci spíme a nejíme, posilujeme i naši imunitu,“ říká Michaela Carter. Prevence ale znamená také pracovat na redukci stresu, zejména dlouhodobého.

A co když už rýmu přece jen chytneme? Základem je, aby zůstala tekutá! Důležité je myslet na dostatečný pitný režim, který zajistí, že hlen nezhoustne a nezpůsobí bolest hlavy. Vyhnout bychom se ovšem měli kofeinovým nápojům a alkoholu, které nás oslabí a dehydratují. Měli bychom také zvlhčovat místnosti, ve kterých se nacházíme. „Vyzkoušet můžete i inhalaci mořské vody nebo Vincentky, třeba v kombinaci s pár kapkami éterického oleje,“ radí terapeutka.

Bylina první pomoci

Při akutních příznacích i v pokročilé léčbě nachlazení je dobré nasadit i bylinky. „Z bylin doporučuji jako bylinu první volby echinaceu purpureu, česky třapatku nachovou, která účinně bojuje proti širokému spektru virů a bakterií. Hodí se proto i na pokročilejší stadia rýmy, kdy je už vysmrkávaný hlen zbarvený a není úplně čirý. Tato rostlinka v sobě skrývá obrovskou sílu: působí protizánětlivě, hojivě, antibakteriálně, antivirově a lymfaticky,“ vysvětluje Michaela Carter.

Echinacea podporuje pocení, a tím posiluje imunitu stejně jako další zahřívající byliny – kurkuma, zázvor, skořice, badyán a další. Je velkou chybou vzít si při zvýšené teplotě antipyretika – léky potlačující teplotu. Zvýšená teplota je přirozenou reakcí organismu při boji s infekcí. Je známkou aktivace imunitního systému a její potlačení ztíží tělu boj s infekcí. Dospělí by neměli používat léky na potlačení teploty do 39 °C. U dětí závisí na posouzení, kdy je čas na potlačení horečky.

Čaj nebo odvar

Při prvních příznacích nachlazení se k echinacee výborně hodí světlík lékařský, při pokročilé a už zatuhlé rýmě je dobré sáhnout po celíku zlatobýlu a květu černého bezu. Pokud se přidá i teplota, není potřeba hned polykat paralen. Podobnou službu udělá i silný lipový čaj.

Neměli bychom se ale bát použít i běžně dostupné koření, které bude mít pravděpodobně každý doma. Použít lze spoustu druhů, od jemně strouhaného kořene zázvoru, stroužku česneku a cibule či kurkumy, až po středozemní koření typu tymián a rozmarýn nebo oregano. Ne nadarmo se vyskytují tyto byliny v tradičních receptech mnoha národů i našich babiček.

Výše uvedené rostlinky lze použít buď přímo do jídel, nebo si z nich můžeme připravit čaj nebo silnější odvar. „Ve své praxi pracuji zejména s extrakty účinných látek těchto a mnoha dalších rostlin a jejich kombinacemi. Když je připravím skutečně na míru, dokážou nemocnému ulevit velmi rychle,“ popisuje svůj léčebný postup Michaela Carter.

Léčivá divizna

Nesmíme zapomenout ani na léčivé květy divizny. Nejčastěji se používá při onemocnění průdušek, léčí kašel a má protizánětlivé účinky. Nejoblíbenější jsou výluhy z květů. Stačí je zalít horkou vodou a počkat, až zežloutne. Nápoj se užívá na kašel a chrapot, čaj je ovšem nutné přecedit přes pláténko. Výborný je i sirup z divizny. Květy se dají do nádoby s víčkem a hodně se posypou cukrem. Nechají se odležet a každý den přicukrují.

Opravdu zázračné účinky na nachlazení má také zázvor. Používá se při prevenci proti rýmě, kašli a chřipce. Připravit si z něj čaj je přitom velmi jednoduché. Stačí oloupat oddenek a kousek zázvoru dát rovnou do konvice s čajem. Zbytek zázvoru nastrouháme a zalijeme ho horkou vodou. Přidáme trochu skořice a hotový čaj přecedíme. Dochutit ho můžeme citronem, medem nebo pomerančovou šťávou.

Jak poznat chřipku od nachlazení?

Zatímco běžné nachlazení pravděpodobně zvládneme do pár dní, chřipka nás může poměrně dost potrápit. Ale jak ji rozeznat od „obyčejné“ rýmy a na co si dát pozor? Stejně jako běžné nachlazení je chřipka virového původu, a tak i její léčba a prevence jsou téměř stejné. Nejčastějším rozdílem je, že chřipku provází především v prvních dnech horečka i nad 38 stupňů, celková zchvácenost, bolesti kloubů, svalů, pokožky a hlavy, rýma a bolest v krku často s kašlem a bolestí na hrudi. Někdy je přítomna nevolnost, zvracení a průjem. Nejčastější a nejobávanější komplikací chřipky je přestoupení infekce na obalové vrstvy srdečního svalu a mozku nebo do dolních cest dýchacích.

„Pokud poctivě ležíte, léčíte se dostupnými prostředky, ale ani po několika dnech se příznaky nezlepšují, určitě vyhledejte lékaře. Komplikace u neléčené chřipky mohou být velmi vážné,“ varuje Michaela Carter. Lékař díky testům zjistí, zda není přítomná i bakteriální infekce a případně nasadí antibiotika. Díky testu bude léčba cílená a nebudeme si tak oslabovat imunitu naslepo nasazovanými antibiotiky, která by v případě běžné virózy stejně neúčinkovala.

Autor: Robert Šimek vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

BIOREVUE DOPORUČUJE:


BIOREVUE DOPORUČUJE:


TIP NA NÁVŠTĚVU:


PRO VAŠE MILÁČKY:

Aktuální číslo časopisu

VYCHÁZÍ KAŽDÉ PRVNÍ PONDĚLÍ V MĚSÍCI!

Starší čísla časopisu

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS