Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

MUDr. Josef Jonáš: Je vegetariánství prospěšné?

1. 6. 2017

Většina dnešních argumentů pro vegetariánství existovala už v dávných dobách. Normálnímu člověku je přirozený odpor k zabíjení zvířat vlastní, většinou ho ovšem nepřehlušovaly názory, že jíst maso je nezbytné pro udržení zdraví.

Základní kámen pro vegetariánský životní styl byl z etických a náboženských důvodů vytvořen už dávno. Mnoho vyznavačů našel na evropském kontinentu hlavně ve starém Řecku. Maso mělo v antice velký význam, ovšem konzumovali ho hlavně bohatší lidé, zatímco většina obyvatel žila převážně z rostlinné potravy, obilovin, zeleniny a ovoce. Snaha o zmírnění zvířecího utrpení přitom hrála jen malou roli, protože lov a zápasy zvířat byly velmi populární nejen v období Římské říše, nemluvě o naprosto běžných zvířecích obětech. Kdo odmítal jíst maso, vymezil se proti tehdejším zvyklostem a stal se pro zbytek společnosti podivínem.

Náhrada je nutná

U řady chorob, zejména mnohých kožních nemocí, revmatických onemocnění, ledvinových potíží nebo alergií, je vyhýbání se živočišným bílkovinám nezbytné. V praxi to znamená eliminovat hlavně mléko, jogurt, tvaroh, sýr, vejce, uzeniny, ryby a maso.

Zřeknutí se tepelně upravovaného masa ale přináší zdravotní výhody jen tehdy, pokud je nahrazeno plnohodnotnými potravinami, tedy když je běžný chléb nahrazen celozrnnými výrobky, strava zahrnuje čerstvou obilnou kaši, vyšší podíl čerstvé potravy a dostatek nenasycených tuků, například v podobě olejů.

Příklon k vegetariánské stravě při určitých onemocněních vyvolává často obavy nejen nemocného, ale především lidí v jeho okolí. Neustále si kladou otázku, je-li bezmasá strava dostatečně výživná. Podle lidového mínění, ale i názorů zakořeněných v omylech staré nauky o výživě je výhradně maso tou správnou posilující potravinou.

Názory se mění

Rostlinné bílkoviny byly kdysi považovány za druhořadé, což už se postupně mění. Přesto je dodnes řada lidí, kteří z masa nejsou nijak nadšení a vegetariánství schvalují i z etických důvodů, přesvědčena o tom, že jinak nemůže pokrýt svou potřebu bílkovin. Obava, že nebudou dostatečně zásobeni živinami, když nebudou jíst žádné maso, je hluboce zakořeněna a všeobecně rozšířena.

Obrovský počet nemocných, kteří se po přechodu na plnohodnotnou vegetariánskou stravu uzdravili nebo jejich nemoc výrazně polevila, je přitom výmluvným důkazem, že konzumace masa skutečně nutná není. Můžeme bez obav předpokládat i to, že strava, která je schopna přivodit uzdravení, je výhodná pro zdravého člověka a je vhodná k prevenci nemocí. Každý si to ostatně může vyzkoušet sám na sobě.

Autor: MUDr. Josef Jonáš vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS