Bio Revue
Předplaťte si tištěné
vydání časopisu
BIOREVUE a ušetříte!
Tel.: 225 985 225

Pijete zdravější kávu!

16. 6. 2014

Vedle vody je káva druhým nejrozšířenějším nápojem na světě a jen málokdo si dokáže představit den bez „svého šálku“. Na druhou stranu, neexistuje snad nápoj, který má kolem sebe tolik mýtů, jako právě káva. Víme vůbec, co a proč pijeme?

Sama jsem v kavárnách strávila asi polovinu života. Jako studentka, která nutně potřebovala hrnek kafe, aby se po probdělé noci vzpamatovala do dalšího dne. Jako novinářka, která si v kavárnách dávala schůzky se zpovídanými. Jako baristka, když jsem si poprvé stoupla za profesionální kávovar a vydržela za ním víc než dva roky. Jako zamilovaná holka, která v kavárnách proseděla nejeden večer s různými osudovými muži. S kamarádkami, při nekonečných debatách o různých osudových mužích. Všechna setkání za ta léta mají jednoho společného jmenovatele: hrnek o větším či menším obsahu, ve kterém je kofeinový nápoj lepší či horší kvality.

Nejznámější třešeň na světě

Někoho možná překvapí, že káva je ovoce a upražená zrnka jsou pecky kávových třešní. Obsahují kofein a právě ten je látkou, která nedá spát nejen vědcům. Podle mnoha výzkumů povzbuzuje mozkovou aktivitu, zvyšuje koncentraci a naopak snižuje únavu a zlepšuje i výkonnost a vytrvalost. Tento efekt „nakopnutí“ asi zná většina z nás.

Kromě toho, že nás káva dokáže „probudit“, má spoustu dalších vlastností, které už nejsou na první pohled tak viditelné. Káva je velmi silný antioxidant, který nás chrání před škodlivými vlivy okolí. Kvůli takzvaným volným radikálům rychleji stárneme a hrozí nám vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo srdečních příhod. Pravidelná konzumace kávy pak podle vědců eliminuje škody, které jsme si způsobili kouřením nebo pitím alkoholu, působí lehce antidepresivně a chrání nás před zubním kazem.

Energy drink proti cukrovce

Jednu z nejrozsáhlejších studií o účincích kávy na zdraví člověka provedla Harvardská univerzita. Vědci pozorovali téměř 18 let tisíce lidí a hledali spojitost mezi konzumací kávy a výskytem cukrovky druhého typu. Verdikt byl překvapivý. Pravidelné pití kávy prý může snížit vznik diabetu u mužů o polovinu a u žen o 30 procent. Platí zde přímá úměra, tedy čím vyšší konzumace, tím vyšší ochrana před vznikem choroby. Stejné výsledky pak měly i studie, které zkoumaly prevenci Parkinsonovy choroby nebo rakoviny tračníku.

To je pohled západní medicíny. Pokud se ale na kávu podíváme očima medicíny východní, ta už tak optimistická není. „Kofein přispívá k překyselení organismu a takový šálek kávy po ránu představuje pro tělo velkou zátěž,“ říká například MUDr. David Frej, který se zaměřuje na terapii podle indické ájurvédy. „Pokud bez kávy nemůžete být, rozhodně bych doporučoval její konzumaci až později odpoledne, například po obědě, protože podporuje trávení,“ dodává. Kofein navíc odvodňuje organismus, měli bychom jej tedy vždy doplňovat čistou vodou.

O tom, že by kávu neměli pít lidé s vysokým tlakem, těhotné ženy nebo ti z nás, kteří by naopak chtěli co nejdříve zalehnout do postele, jste už také asi slyšeli. Jenže není káva jako káva a kvalita nápoje, kterou vám barista v české kotlině nalije do šálku, už naštěstí na mnoha místech rapidně roste.

Více neznamená lépe

Obecně se dá rozlišit mezi dvěma druhy kávy. Vedle laického rozdělení dobrá – špatná ji dělíme na arabiku a robustu. Arabika roste ve vyšší nadmořské výšce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu. Její zrna jsou po upražení nasládle lahodná a v chuti a vůni můžeme rozeznat mnoho druhů ovoce nebo květin.

Robusta je rozšířenější, méně náročná a ve srovnání s arabikou je v ní mnohem více kofeinu. Je to ta káva, která se používá do většiny unifikovaných kavárenských směsí. A to jednoduše proto, že je levnější, výnosnější a mnohem méně kvalitní než arabika. Je to rostlina, která je také více odolná proti škůdcům a snáší vyšší teploty, proto je její pěstování více rozšířené. Ve srovnání s arabikou není tak chuťově zajímavá. Nedávno jsem zaslechla baristický vtip, který nemá daleko od pravdy. Dobrá robusta je prý jako Yetti. Hodně se o ní mluví, ale nikdo ji nikdy neviděl. 

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V TIŠTĚNÉM ČÍSLE BIOREVUE!

Autor: Michaela Michalcová vytisknout

Vaše názory

Přidat svůj názor

BIOREVUE DOPORUČUJE:


BIOREVUE DOPORUČUJE:


TIP NA NÁVŠTĚVU:


PRO VAŠE MILÁČKY:

Aktuální číslo časopisu

VYCHÁZÍ KAŽDÉ PRVNÍ PONDĚLÍ V MĚSÍCI!

Starší čísla časopisu

Created by ArtWeby | Powered by ArtCMS